Agnone

 

Agnone ligt in de regio Molise in Italië, 42 kilometer ten noorden van de stad Isernia. Het stadje ligt op een hoogte van 830 meter in een bergachtig landschap en heeft een middeleeuwse architectuur. De Pontificia Fonderia Marinelli of de Marinelli gieterij is een oude werkplaats voor het maken van klokken en al ruim 1000 jaar in Agnone in bedrijf. Het is het oudste bedrijf ter wereld voor het fabriceren van klokken en een van de oudste familiebedrijven van Europa.

 

De middeleeuwse architectuur van de stad is vooral terug te zien in de vele kerken. De San Marco kerk is gebouwd in de elfde eeuw in romaanse stijl met houten altaren en een mooi beeld van de Madonna met kind. De San Francesco kerk is een nationaal monument uit de veertiende eeuw met een gotisch portaal en een roosvenster. Naast deze kerk staat een voormalig klooster, nu in gebruik als bibliotheek met een permanente tentoonstelling van oude geschriften. De Sant’Emidio kerk is eveneens in de veertiende eeuw gebouwd met een fraai gotisch portaal en fresco’s van bekende schilders. De kerk van Sant’Antonio Abate is gebouwd in 1128 en heeft de hoogste klokkentoren van de stad met een hoogte van 30 meter. In het historisch centrum staan in totaal circa 18 kerken of kloosters. Het oude centrum van Agnone heeft een Venetiaanse stijl met smalle straatjes, kleine stenen beelden van de Venetiaanse leeuw of de leeuw van Sint Marcus en winkeltjes met Venetiaanse producten zoals glaswerk. Het Palazzo Nuonno is gebouwd in de dertiende eeuw en in het pand is een goudsmederij van Venetiaanse oorsprong.

 

Het Piazza Plebiscito is het centrale plein in de oude stad met een marmeren fontein en in brons het Agnonese wapenschild. Agnone is een bekende stad vanwege de aanwezigheid van de oude Marinelli-gieterij, het bedrijf maakt niet alleen klokken maar is ook een ambachtelijke gieterij voor bronzen portalen, religieuze voorwerpen en het restaureren van bronzen klokken. In 1924 kreeg de gieterij de titel “pontificale gieterij” van het Vaticaan en naast de gieterij ligt het Museo Internazionale della Campana; een internationaal klokmuseum.

 

Ndocciata – fakkeltocht

 

Een jaarlijks festival in Agnone is het Ndocciata op 24 december op kerstavond, in deze kerstnacht is er een parade met honderden grote handgemaakte en brandende fakkels. De wortels van de traditie gaan terug tot de Romeinse tijd en nog eerder tot de tijd van de Samnitische stammen; de Samnieten gebruikten ‘ndocce als een bron van licht tijdens stammenbewegingen die gedurende de nacht plaatsvonden. Deze traditie is in de achttiende eeuw overgenomen door boeren die in de kerstnacht in het donker de weg naar de kerk wilden vinden. De “ndocce”; de fakkels hebben de vorm van een waaier en zijn gemaakt van latten of planken met een lengte tot vier meter van de gewone zilverspar uit de bossen in de omgeving.

De fakkeldragers dragen traditionele zwarte kleding met een kap of een hoed en langs de kant van de weg staan soms doedelzakspelers. De fakkel optocht eindigt op het Plebiscito plein waar een kerststal staat; het symbool van de geboorte van christus maar ook van het nieuwe jaar, met het vuur is afscheid genomen van het oude jaar.

Agnone is een bezienswaardig stadje en heeft de bronzen medaille gekregen voor de Agnonese bevolking met heldhaftige moed en een ontembare patriottische geest voor burgerlijke verdienste tijdens de oorlog.

Er is een ruime keus in goedkope hotels en B&B’s in het centrum en de directe omgeving.