Alba Adriatica

 

Alba Adriatica ligt in het noordoosten van de Italiaanse  regio Abruzzen aan de Adriatische Zee, het is een van de bekendere kustplaatsen van de regio vooral vanwege het lange strand aan de kust. Alba Adriatica ligt aan de Adriatische fietsroute of de Adriatische Groene Corridor met een aaneengesloten fietspad langs de kust en in het gebied Val Vibrata. Deze vallei heeft een oppervlakte van ruim 270 vierkante kilometer en ligt in het uiterste noorden van de Abruzzen regio in de provincie Teramo, grenzend aan de regio Marken. Het is een heuvelachtige vallei met veel kleine steden en kustplaatsen.

 

Het lange en rustige strand van Alba Adriatica wordt ook wel het zilverstrand genoemd en heeft een lengte van ruim drie kilometer, het strand krijgt regelmatig de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden. De Lungomare of de boulevard kruist de Adriatische fietsroute en er staat een grote fontein die de Nijlfontein wordt genoemd. De Torre della Vibrata is een oude kusttoren van het koninkrijk van Napels. De toren werd gebouwd in de zestiende eeuw en is recent gerestaureerd en nu in gebruik als restaurant.

 

De parochiekerk van Sant’Eufemia is gebouwd in 1920 in een klassieke vorm en een gemengde bouwstijl van gotisch en romaans. Na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gerestaureerd en uitgebreid, de klokkentoren is gebouwd in 1950. Binnen de gemeente liggen veel villa’s waarvan er een aantal zijn te bezichtigen.

Er zijn ook een aantal monumenten zoals het monument van de Madonna als beschermster van zeilers en toeristen op zee. Het voetgangersmonument Ad Mercatum is een achthoekige bronzen plaquette op de Piazza IV Novembre, het is een herinnering aan de markt die elke maandag werd gehouden in de jaren 1950 en 1960 waarbij mensen uit de hele Vibrata vallei naar Alba Adriatica kwamen om agrarische producten te verhandelen. In die tijd was het een arme regio, toen het toerisme toenam werd het meer een markt voor lederwaren.

 

Alba Adriatica heeft een mooie ligging aan de kust in het noorden van de Abruzzen, in de heuvelachtige omgeving zijn veel fietspaden, wandelpaden en ruiterpaden. Er is een ruime keus in restaurants, goede hotels en B&B’s en de kustplaats ligt op korte afstand van het nationale park Gran Sasso.