Alba Fucens

 

Alba Fucens ligt in de Italiaanse provincie L‘Aquila in de regio Abruzzen, 10 kilometer ten noorden van de stad Avezzano, 55 kilometer ten zuiden van de stad L‘Aquila en 105 kilometer ten oosten van Rome. De oude koloniale stad ligt in het regionale natuurpark Sirente-Velino. Alba Fucens is een archeologische opgraving bij het dorp Albe, de oude stad lag op een hoogte van bijna 1000 meter boven het meer van Fucin op de helling van de berg Velino. De stad is oorspronkelijk als een kolonie opgericht door de Marsi, een oude Italiaanse volksstam in de historische regio Marsica in de vierde eeuw v.Chr. De stad had een strategische ligging en werd een welvarende stad, ze bleven tijdens de nodige aanvallen trouw aan Rome maar uiteindelijk werd de stad geplunderd en verwoest door de Saracenen in de negende en de tiende eeuw.

 

In 1949 na de Tweede Wereldoorlog werden er voor het eerst serieuze opgravingen ondernomen door een werkgroep van de Universiteit van Leuven onder leiding van Fernand De Visscher. Het stadscentrum van Alba Fucens werd herontdekt en er werd besloten om door te gaan met het onderzoek. Het Belgisch Centrum voor Archeologisch Onderzoek in Italië onder leiding van Joseph Mertens nam de opgraving over en droeg het onderzoek later over aan het archeologisch erfgoed Abruzzen met inmiddels veel historische en culturele kennis van de stad.

 

Bezienswaardigheden en concerten

 

De oude stad Alba Fucens lag binnen stadsmuren met torens en bastions en een duidelijk wegennet, een groot deel van deze muren zijn nog intact, andere bezienswaardigheden zijn een deel van de oude wegen, een brug, het aquaduct en het amfitheater. Bij het forum van de stad lag een basiliek en de oude markt. In het centrum zijn restanten van tempels gevonden en in de omgeving delen van huizen en villa’s, de baden waren versierd met mozaïek. De kerk van San Pietro is nog bijna volledig intact en een deel van de kerk van San Nicola.

 

 

In de zomermaanden worden er concerten en theatervoorstellingen gegeven in het oude amfitheater in klassieke Griekse of Latijnse stijl. Het amfitheater heeft een goede akoestiek en de eerste optredens in deze vooral bij avond magische omgeving trokken zoveel bezoek dat er werd besloten om er een jaarlijks evenement aan te koppelen. Een concert kan worden bijgewoond in een van de kerken of in het amfitheater. In 2019 wordt voor het derde jaar het Festiv’Alba georganiseerd van 29 juni tot 9 augustus. De archeologische opgraving Alba Fucens is elke dag geopend en gratis toegankelijk. Voor een rondleiding met een gids moet er een reservering worden gemaakt, bij de ingang van de oude stad is een informatiecentrum voor bezoekers.

In het Paludi museum, het historisch en archeologisch museum van Celano zijn vondsten van de historische stad te zien zoals munten, vazen en beelden. In het nabij gelegen Avezzano is een ruime keus in hotels maar ook in de bergdorpen van het natuurpark Sirente-Velino en de twee omliggende natuurreservaten.