Albano Laziale

 

Albano Laziale ligt 25 kilometer ten zuidoosten van Rome in de regio Lazio in Italië, het is een van de stadjes in het gebied Castelli Romani in de Albaanse heuvels en grenst aan Castel Gandolfo en Ariccia. Albano Laziale wordt ook wel alleen Albano genoemd en ligt op een hoogte van 400 meter en op korte afstand van het Meer van Albano in een groene omgeving. Het stadje kreeg in 2004 de zilveren medaille voor burgerlijke verdienste vanwege het helpen van mensen in nood en het patriottisme tijdens de oorlog.

 

Bezienswaardigheden Albano Laziale

 

De kathedraal van San Pancrazio of de kathedraal van Albano werd oorspronkelijk gebouwd rond het jaar 326, herbouwd rond 1721 in voornamelijk barok stijl en gerestaureerd in 2008.

De kathedraal staat op het Piazzi Pia, het belangrijkste plein in het historische centrum van Albano.

 

De kerk van San Pietro Apostolo is gebouwd in de vierde eeuw in romaanse stijl met een mooie klokkentoren uit de twaalfde eeuw. Andere bezienswaardige kerken in Albano zijn, de kerk en het klooster van San Paolo met de relikwieën van St. Gaspare del Bufalo.

De kerk van Santa Maria della Stella met de catacomben en het graf van Maria Theresia van Oostenrijk.

 

Het heiligdom van Maria Santissima della Rotonda is gebouwd in de tweede eeuw op de restanten  van een villa op de plaats waar ooit waarschijnlijk een ronde tempel stond. In het oude centrum staan een aantal paleizen met mooie gevels en buiten het centrum verschillende villa’s.

 

De thermen van Caracalla, of ook wel de baden van Cellomaio genoemd, werden naar wordt aangenomen gebouwd door de Romeinse keizer Caracella aan het begin van de tweede eeuw. Delen van de hoge muren van de thermen zijn later gebruikt als basis voor de bouw van moderne huizen in de wijk Cellomaio. Het Romeinse amfitheater werd na de baden gebouwd in het midden van de derde eeuw. Er zijn nog een aantal oude graven te zien waarvan het graf met de toren bij de ingang van de stad een van de meest opvallende is.

 

 

Er zijn ook nog wat restanten te zien van de oude stadsmuren en van de robuuste stadspoorten. De thermen, het amfitheater en een deel van de poorten van de oude vestingmuren lag in het Castra Albana, dit was een versterkt legerkamp of castrum op de plaats van het huidige centrum van Albano Laziale.

 

Het historische centrum ligt in zijn geheel in het regionale park Castelli Romani en er zijn een aantal stadsparken zoals het Villa Doria park. Elke tweede zondag van de maand is er een antiekmarkt, jaarlijks op 12 mei is er het religieuze feest van de beschermheilige San Pancrazio en op de laatste zondag van september is er jaarlijks de Notte Bianca Albano; de witte nacht met shows en concerten in het oude centrum. Er is in de stad en omgeving een ruime keus in luxe of eenvoudige hotels of appartementen.