Alberobello

 

Alberobello ligt in de provincie Bari in de regio Apulië in het zuidoosten van Italië op het schiereiland Salento. De kleine stad Alberobello ligt op een hoogte van 428 meter en in het centrum staan veel Trulli. Een Trullo is een bijzonder huis gebouwd van kalksteen met een kegelvormig dak of piramidevormig dak van losse platte kalksteen keien uit de nabij gelegen steengroeven. De Trulli van Alberobello zijn een werelderfgoed, Trullo is enkelvoud en Trulli is meervoud.

 

De Trulli in Alberobello en omgeving werden vooral veel gebouwd in de zeventiende eeuw, door deze manier van bouwen konden de daken van de huizen net zo snel weer worden afgebroken als dat ze werden gebouwd. Volgens de lokale legende was de voornaamste reden voor deze wijze van bouwen het kunnen wonen zonder een betaalde vergunning. De leenheer van het gebied Giangirolamo II Acquaviva vroeg in de zeventiende eeuw voor elk nieuw dorp dat werd gebouwd een vergunning.

 

De nieuwe kolonisten in het gebied wilden echter niet betalen voor een vergunning, bij een aangekondigde controle werden de daken snel verwijderd en stonden er alleen wat muren, hierdoor kon het geen bewoonbaar dorp worden genoemd en werd er geen belasting geheven.

 

In Alberobello staan ruim 1.000 Trulli en er is ook een Trullo kerk, de Sant‘Antonio kerk. Op de kegelvormige daken van de Trulli is vaak een symbool getekend. Tegenwoordig hoeven de huizen niet meer te worden afgebroken en zijn ze extra verstevigd.

 

Alberobello en omgeving zijn door de Trulli een belangrijke toeristische bezienswaardigheid geworden. In het dorp is een stedelijk museum met tentoonstellingen over de traditionele manier van leven en de technologische aspecten van de bouw van een Trullo.

Alberobello ligt in een groene vruchtbare omgeving op 30 kilometer van de Adriatische Zee met de mooie zandstranden van de regio Apulië en het schiereiland Salento. Het landschap rondom Alberobello is opgebouwd uit dikke kalkstenen lagen met rode aarde. Het is een bijzonder vruchtbare streek voor olijfbomen, amandel- en kersenbomen en voor de wijnbouw. In de zomermaanden zijn er verschillende gastronomische en folklore festivals in de kleine stad. De lokale keuken is vooral gebaseerd op verse groenten, kruiden en olijfolie uit de omgeving en de wereldberoemde wijn van Salento.

 

Ontdek tijdens een vakantie in een van de Trullihotels het landelijke en sfeervolle Italiaanse Apulië (Puglia) op korte afstand van de Adriatische Zee, het schiereiland Salento en de bezienswaardigheden in deze omgeving.