Nationaal Park Alta Murgia

 

Nationaal Park Alta Murgia in Italië ligt centraal en in het westen van de regio Apulië en heeft een oppervlakte van 680 vierkante kilometer. Alta Murgia ligt op het hoogste punt van het Murge plateau, een vrij hoog gelegen rotsachtig en landelijk karst gebied in de regio’s Apulië en Basilicata. Het landschap bestaat uit bossen, maquis of het laaggroeiende kreupelhout, rotsformaties en graslanden, het hoogste punt is de Torre Disperata op een hoogte van 686 meter.

 

 

Het hoofdkantoor van het nationale park ligt in de plaats Gravina in Puglia ten westen van de plaats Altamura en ten noorden van de plaats Matera. Het nationaal park Alta Murgia heeft een rijke flora en fauna en veel bezienswaardigheden van de regio liggen binnen de grenzen van het natuurgebied.

 

Flora en fauna

 

Er zijn dichte bossen met onder andere de donzige eik, de Macedonische eik (Quercus trojana), de hulsteik, steeneik, moseik en de Hongaarse of Italiaanse eik (Quercus frainetto). Plantensoorten zijn onder andere de affodil, reuzenvenkel, kapperstruik, kamperfoelie, meidoorn, cistus en mirte maar ook clematis, cyclamen, hondsroos en pioenroos. Er groeien ook veel eetbare soorten in het natuurgebied zoals walnoot, vijg, amandel, mispel, sleedoorn, framboos, braam en eetbare paddenstoelen. Zoogdieren in het gebied zijn onder andere de vos, wezels, marters, het gewone stekelvarken, hazen, eekhoorns, veel soorten muizen en vleermuizen.

 

 

Reptielen in het natuurgebied zijn onder andere de ruïnehagedis, de oostelijke smaragdhagedis, de Griekse landschildpad, de naaktvingergekko of de Egeïsche naaktvingergekko en verschillende soorten slangen. Er leven veel soorten vogels in het nationale park Alta Murgia zoals de kleine trap, griel, lijster, merel, tapuit, nachtegaal, de Europese kanarie, de grote bonte specht,  de groene specht en verschillende soorten uilen en duiven. Roofvogels in het gebied zijn onder andere de torenvalk, de lannervalk, de slechtvalk en de kleine torenvalk.

 

 

Bezienswaardigheden

 

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het nationaal park Alta Murgia is het achthoekige kasteel Castel del Monte. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het Zwabische kasteel in Gravina in Puglia, het herbariummuseum in Ruvo di Puglia en de vallei van de dinosaurussen. De Pulo di Altamura is een grote doline (soort zinkgat) ten noordwesten van de stad Altamura en de Lamalunga grot met de Altamura-man is een gedeeltelijk bewaard gebleven fossiel van het geslacht Homo. Opmerkelijk in het gebied zijn ook de “Jazzo”, de tijdelijke schuilplaatsen van stapelmuren voor schapen die werden gebruikt tijdens de veetrek en de trullo die door herders als schuilplaats werden gebruikt.

 

In het nationale park liggen wandelroutes en fietsroutes, het is mogelijk om in het gebied te overnachten en er zijn een aantal Slow Food restaurants. Er zijn drie informatiecentra voor bezoekers: het hoofdkantoor in Gravina in Puglia, een informatiecentrum in Ruvo di Puglia en centraal gelegen in het natuurgebied het kantoor Torre dei Guardiani. Er is een goede keus in kleinschalige hotels of een B&B in Gravina in Puglia bij het natuurgebied.