Amalfi

 

De stad Amalfi in Italië ligt in de provincie Salerno ten zuidoosten van Napels in de regio Campanië, de stad is centraal gelegen aan de Amalfikust en de kustlijn is genoemd naar deze stad. De kleine stad heeft een mooie ligging aan de voet van een hoge rots en is gebouwd op de kademuur. De stad Amalfi heeft 5100 inwoners, er is een haven met een lange pier, restaurants aan de haven en er is een klein zandstrand. In de zomermaanden is het een druk bezocht stadje met een levendige sfeer.

 

Bezienswaardigheden Amalfi

 

De Kathedraal van Amalfi of de Duomo di Amalfi ligt aan de Piazza Duomo in het centrum van de stad en is gewijd aan apostel Andreas, zijn relikwieën worden in de kerk bewaard. De kathedraal heeft een bijzondere gemengde bouwstijl met Romaanse, barok, rococo en Neo-Moorse elementen, de bouw is gestart in 987 en was voltooid in 1900, de kathedraal is samengevoegd met de naast gelegen kerk die in de negende eeuw was gebouwd.

 

De klokkentoren is gebouwd rond de twaalfde eeuw en de gevel heeft een mooie decoratie van mozaïek. In de kathedraal zijn rijk versierde zuilen en kapellen, houten beelden en een orgel te zien. De crypte gebouwd op het graf van de beschermheilige St. Andreas is versierd met waardevolle fresco’s.

 

Bij de kathedraal ligt een fontein met een groot marmeren beeld van de beschermheilige en met kleine beeldjes van onder andere Neptunus, de mythologische god van de zee.

 

 

 

De kerk van Sant’Antonio met een aangrenzend klooster ligt in de wijk Capo di Croce, de kerk is gebouwd in barokstijl aan het begin van de twaalfde eeuw. De kerk kan worden bezocht maar het klooster niet, in de kerk zijn schilderijen en een altaar te zien. Het klooster is omgebouwd tot een hotel en genoemd naar een van de oude torens aan de kust.

 

 

In de stad en net buiten het centrum liggen nog veel kerken en kapellen, langs de kust en hoog op de rots staan oude verdedigingstorens zoals de Zirotoren, de Pogerola-toren, de Tabor-toren en de Saraceense toren Luna, de Luna-toren is nu deel van een hotel. Er zijn een aantal musea, zolas het Civic Museum van Amalfi met exposities over de geschiedenis van de stad en over de middeleeuwse marine, verder is er nog een museum van oude ambachten en boerenkunst en een papiermuseum.

 

Evenementen in de stad zijn: de feestdagen ter ere van de beschermheilige St. Andreas elk jaar op 26 en 27 juni en op 30 november. Een processie jaarlijks op Goede Vrijdag en de twee processies elk jaar op 13 juni om het zomerseizoen te openen en op 12 september om het zomerseizoen weer te sluiten. Elke vier jaar is er een regatta van de vier historische maritieme republieken Amalfi, Pisa, Genua en Venetië waarbij vier roeiteams, een voor elke republiek, een spannende wedstrijd houden.

 

Er is een ruime keus in luxe hotels of appartementen in het centrum, langs de kust aan het strand of hoger op de rotsen gelegen met mooi uitzicht op de Golf van Salerno.