Amalfikust

 

De Amalfikust in Italië ligt in de provincie Salerno aan de Golf van Salerno en in het oosten van de regio Campanië, circa 50 kilometer ten zuidoosten van de stad Napels. De Amalfikust wordt met de combinatie van natuur en cultuur als een van de mooiste kusten van Italië gezien en de kust is een werelderfgoed. De Amalfikust of de Costiera amalfitana is een schilderachtige kust met steile kliffen en in het gebied liggen de plaatsen Amalfi, Ravello, Atrani, Scala, Cetara, Furore, Conca dei Marini, Maiori, Minori, Vietri sul Mare, Praiano, Positano en Tramonti.

De kust is sinds de middeleeuwen bewoond en het land werd sinds die tijd bewerkt, in het steile landschap liggen wijngaarden, olijfboomgaarden en weilanden. Het is een kenmerkend mediterraan en cultureel landschap met een historische en natuurlijke ontwikkeling.

In de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd de kust door veel beroemdheden bezocht en kreeg het de bijnaam “de goddelijke kust”. Langs de kust staan nog circa 30 torens en enkele forten als onderdeel van de vroegere verdediging, in sommige torens is nu een appartement of restaurant gevestigd.

 

Amalfitana kustweg

 

De Amalfikust is een populaire toeristische bestemming met een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De kust ligt aan de steile zuidelijke oever van het schiereiland van Sorrento (penisola Sorrentina) en is bereikbaar via zee of de Strada Statale 163 Amalfitana die vanwege de bijzonder ligging vaak een van de mooiste wegen ter wereld wordt genoemd. De Strada Statale 163 Amalfitana heeft een lengte van ruim 50 kilometer met een smalle rijstrook per rijrichting, het is een kronkelige en smalle weg met overhangende rotsen en langs de kant van de weg staan vaak straatverkopers die citroenen of pepers te koop aanbieden op een van de uitwijkplaatsen. In de zomermaanden kan de weg vrij druk zijn en een gedeelte van de weg is overdag dan afgesloten voor campers en caravans.

 

Wijn en citroen

 

De Amalfikust staat bekend om de productie van de Costa d’Amalfi DOC wijnen, met als witte wijn de Costa d’Amalfi Bianco en als rode wijn de Costa d’Amalfi Rosso. Een ander lokaal product is de Limoncello; een zoete likeur met citroenen van de boomgaarden in deze regio met een siroop van water en suiker. De citroenschil is het belangrijkste ingrediënt van de Limocello omdat deze de likeur een sterke geur, smaak en kleur geven. De Sorrento citroen van het gelijknamige schiereiland heeft een beschermde geografische aanduiding (BGA) vanwege de wijze van kweken en de kenmerkende smaak en geur. De Sorrento citroen is een vrouwelijke vrucht en heeft als bijnaam “de ovale citroen” vanwege de vorm van de vrucht, de vrucht is zuurder dan de Amalfi citroen en rijk aan vitamine C. De schil heeft een gemiddelde dikte en een sterke geur, de oliehoudende schil wordt verwerkt in Limocello en er wordt wel citroenolie van gemaakt, een etherische olie die in veel producten wordt gebruikt. De Sorrento citroen is ook populair in lokale gerechten zoals in de Baba cake, een kenmerkend Napolitaans gebak.

 

De Amalfi citroen groeit in de beschutte ligging van het Lattari gebergte, de vrouwelijke vrucht is matig zuur en wordt ook wel de Sfusato Amalfitano genoemd. De Amalfi citroen heeft ook een beschermde geografische aanduiding (BGA) en bevat eveneens veel vitamine C. De vrucht wordt gebruikt bij gerechten met vis, voorgerechten met vlees of in salade maar ook in de citroenlikeur Limocello.

 

 

De bekendste plaatsen aan de Amalfikust zijn het centraal gelegen Amalfi met de opmerkelijke kathedraal, het vissersdorp Atrani, het hoog gelegen Ravello met panoramisch uitzicht, Maiori met het langste strand van deze kust. Vietri sul Mare aan het begin van de Amalfikust met het beroemde keramiek en het populaire stadje Positano aan het einde van deze kustlijn. Elke plaats heeft een mooie ligging met uitzicht op de Golf van Salerno, het zijn populaire bestemmingen voor een vakantie of voor een dagtrip vanuit Napels of tijdens een rondreis door het zuiden van Italië.