Anguillara Sabazia

 

Anguillara Sabazia ligt aan het Meer van Bracciano, 11 kilometer ten oosten van de stad Bracciano, 37 kilometer ten noordwesten van Rome in de gelijknamige provincie en in de Italiaanse regio Lazio. Het stadje heeft een mooie ligging op een kleine kaap aan de kust van het meer. Anguillara Sabazia ligt aan de voet van het Sabatine gebergte, een heuvelachtig gebied gevormd door de restanten van de oude Sabatino-vulkaan. De groene heuvels en het stadje liggen in het regionale natuurpark Bracciano-Martignano met de twee kratermeren Bracciano en Martignano. De regio heeft een mild klimaat met warme zomers en regenachtige winters en het is een populaire bestemming voor een vakantie in de zomer. Langs de meren liggen goede stranden, kleinschalige hotels en een aantal campings, het is een goede wandelomgeving en watersporten op het meer zijn zeilen, roeien, kanoën en vissen.

 

 

Het stadje Anguillara Sabazia is een rustige bestemming en het nabij gelegen Bracciano is over het algemeen wat drukker. Op het hoogste punt van het historische centrum van Anguillara Sabazia ligt de Santa Maria Assunta kerk. De kerk is gebouwd in barok stijl tussen 1765 en 1888 en heeft een mooie gevel. Er is een opvallend pijporgel en naast de kerk staat de klokkentoren. Andere bezienswaardige kerken zijn de San Francesco kerk met een aantal fresco’s, de middeleeuwse kerk van de Madonna delle Grazie aan het meer en de kerk San Biagio uit de zestiende eeuw met veel schilderijen. In het stadhuis van Anguillara Sabazia zijn ook veel fresco’s te zien en in de middeleeuwse toren in het centrum van de oude stad is een cultureel museum gevestigd.

 

 

Er ligt een lange boulevard langs het meer en er zijn een aantal jaarlijkse festivals met als middelpunt de boulevard of het plein in de oude stad.

 

Elk jaar in de maand juni is er een bloemenfestival, in de laatste week van juni of in de eerste week van juli is er een visfestival en elk jaar in september is er het feest ter ere van de Madonna delle Grazi; de beschermvrouwe van de stad. Anguillara Sabazia ligt in een mooie omgeving om te wandelen of te fietsen, buiten het centrum liggen de archeologische restanten van Romeinse villa’s en een oude Romeinse brug. Er is een ruime keus in kleinschalige hotels of B&B’s en een camping en het is een goede uitvalsbasis voor het bezichtigen van Bracciano met het kasteel en voor een dagtrip naar Rome of naar de stad Viterbo.