Anzio

 

Anzio in de provincie Rome ligt in het zuiden van de Italiaanse regio Lazio aan de kust van de Tyrreense Zee, 62 kilometer ten zuiden van de stad Rome en circa 30 kilometer ten westen van de stad Latina.

Het is een bekende havenstad met een ferryhaven en een vissershaven, vanaf hier vertrekken er veerboten maar ook watervliegtuigen naar de Pontijnse Eilanden Ponza, Palmarola en Ventotene.

 

Anzio en het nabij gelegen Nettuno stonden in de oudheid bekend als de stad Antium, hoofdstad van de Italiaanse bevolkingsgroep Volsci totdat deze werd veroverd door de Romeinen. In de Tweede Wereldoorlog vond in de eerste maanden van 1944 de landing bij Anzio plaats. De stad ontving later de gouden medaille voor civiele verdienste als bewonderenswaardig voorbeeld van opoffering en patriottisme en in de stad is er het landingsmuseum van Anzio. Iets buiten de stad ligt de oorlogsbegraafplaats en bij Nettuno ligt een Amerikaanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Bezienswaardigheden Anzio

 

Langs de kust liggen de restanten van Romeinse villa’s, voorwerpen die gevonden zijn in de villa’s en in het oude Antium zijn te zien in verschillende musea. Een van deze villa’s, de Domus Neroniana, was waarschijnlijk de verblijfplaats van keizer Nero, net buiten de stad ligt ook het restant van een oud Romeins theater. Het Parco del Vallo Volsco is een archeologische locatie met onder andere grotten uit de periode dat deze als schuilplaats werden gebruikt door de volksstam Volsci. Het archeologische park is gratis toegankelijk, de ingang ligt naast de kerk Santa Teresa.

 

Het Paradiso sul mare ligt aan de boulevard van Anzio, het is een art nouveau paleis ontworpen door de Italiaanse architect Cesare Bazzani, het gebouw is nu een cultureel centrum met tentoonstellingen en kunst en het wordt gebruikt als filmset voor de productie van films.

 

Het Regionaal Natuurreservaat Tor Caldera ligt ten noorden van de stad en is genoemd naar de oude toren Caldera of Caldana, het gebied valt onder de bescherming van het wereld natuurfonds. Het is een vlak wandelgebied lang de kust met een klif met een hoogte van circa 15 meter waarop de toren staat. In het natuurgebied liggen stranden en veel kleine zwavelbronnen, het water van de thermische bronnen is afkomstig uit de Albaanse heuvels en ontstaan door de vulkaan Laziale. Rond de bronnen groeit een karakteristieke vegetatie zoals struisgras en cypergras, in de omgeving groeit onder andere kurkeik en steeneik en het is een vogelrijk gebied. De Caldera toren is gebouwd rond het midden van de zestiende eeuw onder andere om de zwavelmijnen te verdedigen.

 

Ruime keus in hotels, een B&B of een camping en Anzio heeft een goede bus- en treinverbinding met Rome. Vanuit de haven van Anzio vetrekken er veerboten naar de omliggende Pontijnse eilanden zoals het eiland Ponza maar er zijn ook excursies mogelijk met een rondvaart langs de kust of een kort bezoek aan een van de Pontijnse Eilanden.