Apricale

 

Apricale ligt in de provincie Imperia in de Italiaanse regio Ligurië, 28 kilometer ten noordwesten van de kustplaats San Remo en 15 kilometer ten noorden van de kustplaats Ventimiglia. Het middeleeuwse stadje heeft een mooie ligging op een hoogte van 291 meter in de vallei van de Merdanzo rivier, een zijrivier van de Nervia rivier en de smalle, steile straten van het oude stadje worden gekenmerkt door overdekte doorgangen en stenen arcades. Apricale is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en heeft de oranje vlag of de bandiera arancione; een onderscheiding voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners. In het wapenschild van de gemeente staat een groot zeilschip, het lijkt een vreemd symbool voor een dorp in de bergen maar is gebaseerd op de samenwerking tussen Apricale en de scheepswerven aan de kust. De schepen van de vloot van de Republiek Genua werden gebouwd met het hout van de bossen uit deze gemeente, er was een intensieve samenwerking tussen de houthakkers en de scheepsbouwers.

 

 

Bezienswaardigheden Apricale

 

  • De kerk Purificazione di Maria Vergine in het middeleeuwse centrum is gebouwd tussen de dertiende en de achttiende eeuw in verschillende bouwstijlen en ligt naast het kasteel. Het meest opmerkelijke is de omgekeerde fiets op de klokkentoren, het is een modern artistiek werk van de Sergio Bianco uit de tentoonstelling “La forza della non Gravità”; “de sterkte van gewichtloosheid”.
  • De kerk van San Bartolomeo of het oratorium staat naast het stadhuis met uitzicht op het plein en is gebouwd boven een dubbele boog van een bron. Het is gebouwd tussen de zestiende en de achttiende eeuw in barok stijl en heeft een mooi interieur.
  • De kerk van Santa Maria degli Angeli ligt aan de voet van het dorp langs het oude muilezelpad bij de rivier, het is een eenvoudige kerk met mooie fresco’s.

 

Het Castello della Lucertola is een oude vesting en werd gebouwd door de graven van Ventimiglia, waarschijnlijk rond de tiende eeuw. Het Kasteel Hagedis staat in het oude centrum op een rotsachtige uitloper en is vanwege deze ligging genoemd naar de hagedissen die hier bij de rotsen leven. In de vesting  is het Historisch museum van Apricale gevestigd en er zijn jaarlijks verschillende culturele evenementen en wisselende tentoonstellingen. Tegenover het kasteel ligt het centrale plein, hier zijn jaarlijks een aantal festiveiten. In de zomermaanden komt het reizende theaterfestival elk jaar naar het dorp. Andere festivals zijn het feest van Sint Valentijn elk jaar in februari, het lentefetival en het jaarlijkse tangofestival in januari.

In het centrum zijn enkele hotels en een B&B en Apricale heeft een mooie ligging op korte afstand van de kust.