Apuaanse Alpen

 

De Apuaanse Alpen of de Alpi Apuane is een bergketen in het noordwesten van de Italiaanse regio Toscane. De bergketen ligt gedeeltelijk in het regionale natuurpark de Apuaanse Alpen en dit is ook een Unesco geopark. In het geopark ligt het historische gebied Garfagnana; een landschap tussen de Apuaanse Alpen en de Toscaanse Emiliaanse Apennijnen in de provincie Lucca en een deel van de provincie Massa Carrara en de kustrivièra Versilia. Het regionale natuurpark en het geopark heeft een oppervlakte van 200 vierkante kilometer, het is een heuvelachtig tot bergachtig natuurgebied met meren, grotten en de beroemde marmergroeven.

 

Het gebied de Apuaanse Alpen heeft een lengte van circa 60 kilometer en een breedte van 25 kilometer en grenst aan de noordwestelijke Ligurische Apennijnen. De bergketen van de Apuaanse Alpen verschilt van de nabijgelegen Apennijnen en worden Alpen genoemd vanwege de ruige vorm van het landschap en de marmergroeven. Er zijn bijzonder veel scherpe rotsachtige bergpieken in het gebied, de hoogste berg in de Apuaanse Alpen is de Monte Pisanino met een hoogte van 1946 meter in het landschap Garfagnana.

 

De flora en fauna in het gebied bestaat onder andere uit bossen met eik, beuk en kastanje, laaggroeiende maquis en veel soorten bergplanten. In het gebied leven vossen, marters en dassen en circa 300 soorten vogels. Er zijn vijf kunstmatige meren in het berggebied, de twee bekendste meren zijn het Meer van Gramolazzo en het Meer van Vagli. Het Gramolazzomeer ligt bij de gelijknamige stad en rond het meer is een camping en er zijn een aantal restaurants, het is het enige meer in het berggebied waarin gezwommen kan worden.

 

Fabbriche di Careggine

 

Het Meer van Vagli is ontstaan na de bouw van een waterkrachtcentrale, een aantal dorpen kwamen hierdoor onderwater te staan. De bekendste spookstad bij het meer is Fabbriche di Careggine, het dorp werd verlaten in 1947 en ondergedompeld door het water.

 

Het spookstadje komt gemiddeld om de 15 jaar bij onderhoudswerkzaamheden aan de dam droog te liggen. De restanten van het dorp Fabbriche di Careggine zijn bij drooglegging goed te zien en trekken veel bekijks.

De inwoners van het spookdorp wonen nu in het nabij gelegen stadje Vagli Sotto.

 

Marmer

 

De marmergroeven van de Apuaanse Alpen liggen voornamelijk bij de stad Carrara, de mijnen liggen op een hoogte van 1000 tot 1300 meter en er wordt al marmer gedolven sinds de Romeinse tijd.

 

De marmersoorten worden onderverdeeld in vijf groepen op basis van kleur, er zijn ruim 130 actieve steengroeven en deze bieden werk aan circa 6000 mensen. Het delven van het marmer is een van de belangrijkste en meest prestigieuze economische sectoren van Midden-Italië.

 

Er zijn veel wandelpaden in de Apuaanse Alpen die onderhouden worden door de Club Alpino Italiano (CAI). Het is een ruig terrein met vaak moeilijk begaanbare paden zeker bij slecht weer. De Alta Via is een route dwars door de bergen met zes etappes af te leggen in zes of zeven dagen, onderweg zijn er berghutten om te overnachten. Er zijn klimroutes en een aantal Via Ferrata, het langste parcours is de Ferrata del monte Contrario met een hoogteverschil van 550 meter.

 

 

Er is een bezoekerscentrum aan het Piazza delle Erbe in het stadje Castelnuovo di Garfagnana met informatie over de mogelijkheden in het gebied met of zonder gids en vanuit de omliggende plaatsen Lucca, Viareggio, Massa en Marina di Cararra gaan er excursies naar de marmergroeven. Er zijn kleinschalige hotels of een rifugio in de bergen en in de omliggende dorpen Barga, Minucciano en Castelnuovo di Garfagnana.