Ariccia

 

Ariccia ligt 26 kilometer ten zuidoosten van Rome in de regio Lazio in Italië, het is een van de stadjes in het gebied Castelli Romani in de Albaanse heuvels en grenst aan Albano Laziale. Het stadje Ariccia ligt op een hoogte van 412 meter tussen de twee kratermeren het Meer van Nemi en het Meer van Albano, aan de voet van het stadje ligt de vallei Vallericcia. De vallei is een oude vulkaankrater en het droge gebied tussen de twee kratermeren. In de vallei lag een deel van het Romeinse Aricia en vanuit de Vallei Vallericcia loopt er een weg omhoog naar de huidige stad.

 

Ariccia was een van de oudste steden van het oude Latium en was een belangrijke stad in de mythologie; de Romeinse bosgod Virbius leefde in de heilige bossen bij Aricia en bij het Meer van Nemi stond het heiligdom van Diana Nemorensis of de mythologische godin Diana van het bos.

 

De stad is bereikbaar via twee bruggen en in de stad zijn verschillende werken te zien van de architect Gianlorenzo Bernini en van zijn leerling.

 

De Ponte di Ariccia of de Aricciabrug is een monumentaal viaduct gebouwd in het midden van de negentiende eeuw. De verkeersbrug heeft een lengte van 312 meter en een hoogte van 72 meter.

 

Bezienswaardigheden Ariccia

 

De kerk Santa Maria Assunta is een ontwerp van Bernini en werd gebouwd rond 1664, het ontwerp van de kerk is deels gebaseerd op het Pantheon in Rome en het is nu een van de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden in het gebied Castelli Romani. De Santa Maria Assunta kerk heeft een rijk interieur ingericht in barok stijl met onder andere een koepel en mooie fresco’s.

 

Het Palazzo Chigi van Ariccia ligt bij het gelijknamige Chigi Park, in het paleis is nu een museum met veel schilderijen maar ook sculpturen, meubels en andere decoraties. Het park en het paleis zijn goed te zien vanaf de tweede brug van de stad.

 

Het paleis is gebouwd in opdracht van de familie Chigi en ook het park is namens de familie aangelegd. Het ontwerp van het paleis en het park was een samenwerking tussen Gianlorenzo Bernini en zijn leerling Carlo Fontana.

 

Het historische plein Piazza di Corte ligt in het centrum van de stad en is bereikbaar via de twee bruggen, via het plein zijn de kerk Santa Maria Assunta en het paleis Chigi bereikbaar. Het plein werd ook ontworpen door Bernini en Fontana en wordt regelmatig gebruikt als filmdecor.

 

Het nummer “I Belong to You” van Anastacia en Eros Ramazzotti is bijna volledig op het plein opgenomen.

 

Het heiligdom van Santa Maria di Galloro ligt ten oosten van het centrum van Ariccia en is gebouwd tussen 1624 en 1633 in barok stijl. De kerk is een regionaal monument en deels het werk van de beroemde architect Bernini.

 

De Santa Maria di Galloro oogt aan de buitenkant wat sober maar heeft een mooi interieur, elk jaar op 8 december is er het religieuze festival ter ere van Santa Maria di Galloro maar ook op Pinksterzondag en elk jaar op de tweede zondag van oktober.

 

Elk jaar op de eerste zondag van september al sinds 1950 is er het festival Porchetta met een markt en verschillende concerten. Het geroosterde varken is een populair gerecht in delen van het noorden en centraal Italië en een aantal steden in het land claimen het originele recept met rozemarijn. Ariccia is in ieder geval een van de steden met het oudste Porchetta festival, bij het geroosterde varkensvlees wordt de lokale wijn geschonken.

Er is in een ruime keus in hotels, pensions en restaurants.