Assisi

 

Assisi ligt in de regio Umbrië in Italië, 25 kilometer ten oosten van de stad Perugia, de middeleeuwse stad is gebouwd op een heuvel met mooi uitzicht op de omgeving. Assisi is de geboorteplaats van St. Franciscus, hij stichtte in 1208 de Franciscaanse religieuze orde in de stad. Het is ook de geboorteplaats van Chiara van Assisi of Sint Clara, zij stichtte de orde van de Clarissen. Assisi is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de regio Umbrië en een van de bekendste bedevaartplaatsen van Italië.

 

 

Assisi en de basiliek van San Francesco zijn een Unesco werelderfgoed, het is een traditioneel cultureel landschap en de spirituele missie van de Franciscaanse orde heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van kunst en architectuur in Europa. Assisi ligt in de heuvels aan de voet van de Monte Subasio met uitzicht op de Vallei Umbra.

 

Bezienswaardigheden Assisi

 

De basiliek van San Francesco of Sint Franciscus is gebouwd tussen 1228 en 1253 en is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Italië. De basiliek bestaat uit twee kerken; de bovenkerk en de benedenkerk, de basiliek wordt gezien als belangrijke basis voor de verspreiding van de gotische architectuur in Italië. In 1228, twee jaar na het overlijden van Franciscus werd hij door paus Gregorius IX tot heilige benoemd, hierna legde de paus de eerste steen voor de bouw van de imposante basiliek. In de benedenkerk ligt het graf van St. Franciscus.

 

In de kerken zijn veel fresco’s van laatmiddeleeuwse Italiaanse schilders aangebracht en deze schilderingen worden gezien als een kenmerkende ontwikkeling van de Italiaanse kunst in die periode. De basiliek heeft een mooie ligging en een fascinerend interieur, een volledige bezichtiging met gids duurt circa drie uur.

 

Het klooster Sacro Convento ligt naast de basiliek, het heilige klooster in Assisi is een Franciscaner klooster en verbonden met de beneden- en bovenkerk van de basiliek.

De hoofdingang van het klooster ligt op het onderste plein van San Francesco, het klooster heeft een belangrijke bibliotheek en werd in de vijftiende eeuw een zomerresidentie voor pausen. Het Schatmuseum van de Sint-Franciscusbasiliek is gevestigd in het klooster met een verzameling heilige kunst van schilderijen, manuscripten, stoffen en sculpturen.

 

De basiliek van Santa Chiara of de basiliek van St. Clare werd gebouwd na het overlijden van Santa Chiara tussen 1257 en 1265 en ze ligt in deze kerk begraven.

 

Santa Chiara stichtte oorspronkelijk de Orde van Arme Dames; later werd deze bekend als de Orde van Sint-Clara of de Orde van de Clarissen. De basiliek van Santa Chiara heeft een gotische bouwstijl en is vergelijkbaar met de bovenste kerk van de St.-Franciscusbasiliek.

 

De Kathedraal van Assisi is gewijd aan San Rufino en staat op het gelijknamige plein, in deze kerk werden Sint Franciscus en Sint Clare en veel van hun oorspronkelijke discipelen gedoopt. De kathedraal is gebouwd in Romaanse stijl en heeft een indrukwekkend interieur met onder andere verschillende altaren, kapellen en fresco’s.

 

De Chiese Nuovo of de Nieuwe Kerk in Assisi is een kleine kerk gebouwd op het gelijknamige plein en volgens de legende op de plaats van het ouderlijk huis van St. Franciscus van Assisi. De Nieuwe kerk is gebouwd in barokstijl in de zeventiende eeuw. Naast de kerk ligt een klooster met een bibliotheek.

 

 

De Tempel van Minerva is een oud Romeins gebouw uit de eerste eeuw v.Chr., naast de tempel ligt de klokkentoren Torre del Popolo aan het Piazza del Comune, het plein ligt op de plaats van een oud Romeins forum.

 

Het Rocca Maggiore is een kasteel of fort met uitzicht op de Tescio vallei, het kasteel is onderdeel van de citadel van Assisi met oorspronkelijk de twee forten Maggiore en Minore gebouwd in de twaalfde eeuw. Het fort is bereikbaar via een wandelpad en wordt in de avond verlicht, vanaf de vesting is er een mooi uitzicht op de omgeving. De Via Tescio is een weg van Basta Umbra naar Assisi en deel van een pelgrimsroute.

 

In de stad zijn nog een aantal bezienswaardige kerken en musea en er zijn jaarlijkse festivals. De belangrijkste festivals zijn het Calendimaggio; dit is een groot middeleeuws feest in het eerste weekend van mei en elk jaar op 3 en 4 oktober is er het Feest van Sint-Franciscus; de beschermheilige van de stad en van Italië.

Assisi heeft een ruime keus in hotels of een goedkoop appartement en restaurants met een mooie ligging in de regio.