Atrani

 

Atrani in Italië ligt aan de Amalfikust in de provincie Salerno en de regio Campanië, een kilometer ten oosten van de stad Amalfi. Het is een klein stadje met circa 850 inwoners met huizen aan het strand en tegen de rots op omhoog gebouwd.

Atrani is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en heeft een sfeervolle uitstraling met steegjes, trappen, kleine pleinen zoals het centraal gelegen Piazza Umberto I en binnenplaatsen tussen de oude huizen met veel bloemen op de balkons. Vooral in de avond als de lichten branden in de huizen met op de achtergrond de donkere rotsen heeft het geheel een ongedwongen sfeer.

 

 

Atrani heeft ondanks het toerisme in de regio nog het karakter van een vissersdorp en wil dit ook bewust zo houden. De straten omhoog naar het dorp op de rots zijn autovrij en toeristische ontwikkelingen worden slechts beperkt toegestaan, er is een goed evenwicht tussen de eenvoud van het vissersleven en het toerisme in de zomermaanden.

 

Bezienswaardigheden Atrani

 

De St. Maria Magdalena kerk of de Collegiata di Santa Maria Maddalena is gebouwd in 1274 op de ruïnes van een middeleeuws fort.

De kerk heeft een opvallende klokkentoren en een mooi bewerkte groene majolica koepel, majolica is een soort keramiek fraai bewerkt met glazuur. De Heilige Maria Magdalena is ook de beschermvrouwe van Atrani en haar feestdag wordt elk jaar op 22 juli gevierd.

 

De Kerk van San Salvatore is gebouwd in de tiende eeuw, opvallend zijn de bronzen deuren. De aartsengel Michaël kerk ligt net buiten het stadje en werd gebouwd tussen de elfde en de twaalfde eeuw in een holte van de rotsachtige berg.

 

De Nederlandse kunstenaar M.C. Escher heeft het dorp herhaaldelijk verwerkt in zijn schilderijen maar ook in houtsnijwerk. In zijn werk Metamorfose I is een afbeelding van het Italiaanse kustplaatsje Atrani te zien die langzaam maar zeker overgaat in een patroon van driedimensionale blokken en deze blokken vormen verderop in het werk een ​​mozaïekachtig patroon. In het werk Metamorfose II is dezelfde afbeelding van de kerk op de rots in Atrani gebruikt maar wijzigt het beeld in een schaakbord naar aanleiding van de verdedigingstorens hier aan de kust.

 

De Torre dello Zero is een defensieve toren met een fort gebouwd hoog op de heuvel en met uitzicht op Atrani en de stad Amalfi. Het plaatsje Ravello ligt 2,5 kilometer ten noorden van Atrani en er is een steil wandelpad naar het bergdorp. Er is ook een wandelpad langs de kust naar de plaatsjes Castiglione en Minori. Er zijn weinig accommodaties in Atrani vanwege de beperking op het toerisme, wel zijn er enkele B&B’s en een 4-sterren hotel, aan de kust liggen voornamelijk visrestaurants.