Bagni San Filippo

 

Bagni San Filippo is een frazione of een gehucht in de gemeente Castiglione d’Orcia in de Toscaanse provincie Siena in Italië, het ligt twaalf kilometer ten noordwesten van het stadje Radicofani en circa 15 kilometer ten zuidoosten van het stadje Castiglione d’Orcia. De naam van het dorpje is afgeleid van de kleine kerk gewijd aan San Filippo Benizi; deze Italiaanse priester leefde hier in de dertiende eeuw als kluizenaar. De grot in het bos waarin de priester woonde is te bezichtigen. Bagni San Filippo ligt op een hoogte van 524 meter op de hellingen van de Monte Amiata in de vallei d’Orcia en op korte afstand van de pelgrimsroute Via Francigena.

 

 

Thermen San Filippo

 

De belangrijkste bezienswaardigheid van Bagni San Filippo zijn de thermen, de warmwaterbronnen in deze omgeving waren al bekend bij de Romeinen en liggen in een mooie sprookjesachtige natuurlijke omgeving. De Fosso Bianco is een beek in het bos waar een aantal warmwaterbronnen bij elkaar komen in verschillende poelen of natuurlijke baden. In deze poelen kan men het hele jaar door baden vanwege de warme temperatuur van het bronwater. Er loopt een goed pad in het bos langs de bronnen en de toegang is gratis, de eerste natuurlijke baden zijn vrij ondiep en die houden de warmte van het water niet zo lang vast, verderop langs het pas liggen warmere bronnen.

 

 

Het water op de rotsen geeft afzettingen of sedimenten van calciumcarbonaat en het sedimentair kalksteen gesteente laat hier allerlei vormen van travertijn zien. Het travertijn is een poreus soort kalksteen en ontstaat hier door de hoge temperatuur van het water van de vulkanische berg Amiata. De meest opvallende hier is een waterval van travertijn, deze wordt de “La Balena Bianca” genoemd met als betekenis “de witte walvis”. Op deze walvis van travertijn mag niet worden gelopen omdat het een poreus en kwetsbaar gesteente is dat gemakkelijk afbrokkelt. De kleur van het travertijn is wisselend door de invloed van erosie. Het water in de thermen net na deze walvis is bijzonder heet en kan oplopen tot 48 graden waardoor het zelfs in de winter prima is te doen om te baden in een van de bronnen. Er worden hier ook modderbaden genomen omdat het vulkanische modder een gunstig effect zou hebben op de huid.

Bagni San Filippo ligt in de omgeving van de dorpen Montalcino en Radicofani met landelijk gelegen accomodaties en 55 kilometer ten zuiden van het stadje Siena met een ruime keus in hotels, appartementen of een B&B.