Balestrino Vecchia

 

Balestrino ligt in de provincie Savona in de regio Ligurië in Italië, 17 kilometer ten noorden van de stad Albenga en 41 kilometer ten zuidwesten van de stad Savona en op korte afstand van de Golf van Genua. De oude stad Balestrino of Balestrino Vecchia is een spookstad, de nieuwe stad met dezelfde naam is twee kilometer lager op de heuvel gebouwd. De nieuwe stad heeft ruim 500 inwoners, de oude stad is compleet verlaten en het is nu een spookstad.

 

 

Spookstad Balestrino

 

De spookstad Balestrino is geleidelijk verlaten, er ontstonden problemen door aardbevingen die werden gevolgd door aardverschuivingen. Het stadje ligt op zich niet in een heel gevoelig aardbevingsgebied, de Italiaanse seismische classificatie voor het gebied is ingedeeld in zone 3 en de aardverschuivingen zijn naar wordt aangenomen veroorzaakt door lichte aardbevingen maar ook door een stijging van het grondwater. Het zou ook kunnen dat de problemen van aardverschuiving al veel eerder zijn ontstaan tijdens de aardbeving van Diano Marina op 23 februari 1887 maar dat de gevolgen niet direct zichtbaar waren. De aardbeving van Diano Marina was de meest rampzalige aardbeving ooit in Ligurië met veel doden en gewonden en een tsunami bij Alassio. De inwoners van het oude Balestrino begonnen de stad te verlaten aan het einde van de negentiende eeuw en halverwege de twintigste eeuw verlieten de laatste inwoners de oude stad en vestigden zich in de nieuwe stad. Het oude Balestrino werd een spookstad. Er vonden veel plunderingen plaats in het verlaten dorp en het gevaar van instorten van de gebouwen werd steeds groter, de oude stad werd afgesloten met hekken in 2013. De spookstad was de belangrijkste filmlocatie in 2008 voor opnames van de film Inkheart.

 

 

In 2015 is men begonnen met de restauratie van Balestrino Vecchia, het doel is toerisme en het herstellen of in stand houden van de historische bezienswaardigheden zoals het byzantijnse kasteel Del Carretto en de kerken.

 

Spooksteden in Italië zijn over het algemeen populaire bezienswaardigheden en de oude stad bleef bezoekers trekken zelfs toen de stad was afgesloten. Het belangrijkste van de restauratie is dan ook om er voor te zorgen dat de oude stad weer veilig bezocht kan worden. Naast het restaureren en consolideren van de gebouwen is het de bedoeling dat lokale ambachten weer een plaats krijgen in het oude dorp zodat het een bezienswaardig stadje wordt met een nostalgische sfeer.

Balestrino Vecchia ligt in een groene en heuvelachtige omgeving op korte afstand van de kust met de Golf van Genua en er zijn enkele kleinschalige hotels met een mooie ligging in de heuvels.