Bari

 

Bari ligt in het zuidoosten van Italië, het is de hoofdstad van de regio Apulië en een havenstad aan de Adriatische kust. Ten noordwesten van de stad ligt een luchthaven en er is een treinstation met de spoorwegverbinding Bari-Taranto. Vanuit de haven Bari is er een regelmatige ferrydienst naar onder andere Kroatië, het vasteland van Griekenland en naar verschillende Griekse eilanden. Er zijn verder drie jachthavens en een oude vissershaven waar ook de lokale vismarkt ligt.

 

Bezienswaardigheden Bari

 

Bari is een levendige stad met culturele bezienswaardigheden en theaters in de oude stad.

 

De basiliek van San-Nicola of de basiliek van Sint-Nicolaas werd gebouwd tussen 1087 en 1106 nadat lokale zeelieden relikwieën van Sint-Nicolaas hadden overgebracht uit het Turkse Myra bij het huidige Demre. Volgens een legende heeft Sint-Nicolaas tijdens zijn leven de voorspelling gedaan dat hij na zijn overlijden voor eeuwig zou rusten in Bari. De kerk heeft een romaanse bouwstijl en in de kelder ligt de crypte met het graf van Sint-Nikolaas. In de kerk is onder andere een zilveren altaar te zien, een marmeren tombe, een plafond met fresco’s en mozaïek vloeren.

De San-Nicola basiliek is een belangrijk bedevaartsoord en Sint-Nicolaas is de beschermheilige van de stad Bari, aan het kerkplein staat een standbeeld van de beschermheilige. Elk jaar van 7 t/m 9 mei, rond de aankomstdag van de relikwieën is er een religieus festival met een historische processie. Jaarlijks op 6 december is er een mis ter herdenking aan St. Nicolaas op zijn naamdag en vermoedelijke sterfdag.

 

  • De kathedraal San Sabino werd gebouwd tussen 1170 en 1178, de kerk heeft een rijk versierd interieur met een opvallende katheder, crypte en middeleeuwse fresco’s.
  • Het Castello Svevo di Bari of het Zwabische kasteel van Bari is als een fort gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw, onder het bewind van Frederik II van Zwaben werd het fort omgebouwd tot een kasteel.
  • In de stad liggen een aantal paleizen, een van de mooiste is het Palazzo Mincuzzi op de hoek van de winkelstraat Via Sparano in de wijk Murat.

 

 

In de stad zijn opmerkelijk veel theaters elk met verschillende voorstellingen voor toneel, opera of muziek. Het theater Piccini is gebouwd ter ere van de in Bari geboren componist Niccolo Piccinni, het werd geopend in 1854 en is het oudste theatergebouw van de stad. Het theater Petruzzelli is het grootste theater van Bari en ligt in het centrum, het is een monument van historisch en artistiek belang en gebouwd rond 1903. Het theater Margherita is gebouwd tussen 1912 en 1914 in de oude haven van Bari in jugendstil of art nouveau en nu in gebruik als museum.

 

 

In het Nationaal archeologisch museum Bari zijn veel Griekse en Romeinse vondsten te zien uit de hele regio Apulië. In het centrum ligt een stadspark en het park Adria ligt ten zuidwesten van de stad. De stad is vanwege de centrale ligging in de regio Apulië een goede uitvalsbasis tijdens een vakantie in het zuidoosten van Italië, er is een ruime keus in hotels en restaurants en mogelijkheden voor een excursie in de omgeving.