Basilicata

 

De regio Basilicata ligt in het zuiden van Italië in het midden van de “Laars van Italië” tussen de regio’s Apulië en Calabrië. De regio heeft een oppervlakte van 9995 vierkante kilometer met als hoofdstad Potenza en is onderverdeeld in de twee provincies Potenza en Matera. Basilicata of Lucanië is een agrarische regio met in het zuidoosten een korte kustlijn aan de Golf van Tarente, deel van de Ionische Zee en in het zuidwesten een korte kustlijn aan de Tyrreense Zee. Basilicata heeft een mild klimaat, minder heet in de zomer en wat warmer in de winter dan andere Italiaanse regio’s, met in de zomer een gemiddelde temperatuur van circa 28 graden en in de winter met een gemiddelde temperatuur van circa 7 graden. Het is een goed klimaat voor de wijnbouw en er zijn verschillende druivenrassen ontwikkeld, in het noordoosten met vlakkere gebieden wordt vooral tarwe verbouwd. De bekendste wijn van de regio is de Aglianico del Vulture uit de wijngaarden aan de voet van de vulkaan.

 

Natuur Basilicata

 

Basilicata is de meest bergachtige regio van Italië en ligt deels in de Lucanische Apennijnen. Het gebergte de Lucanische dolomieten ligt in zijn geheel in de regio in de Basento vallei en is vanwege de geologische overeenkomsten vernoemd naar de Dolomieten in het noorden van Italië. Het Pollino gebergte met het gelijknamige nationale park en het geopark ligt deels in de regio Basilicata en deels in de regio Calabrië. Het hoogste punt van de regio is de Monte Vulture met een hoogte van 1326 meter, de Monte Vulture is een uitgedoofde vulkaan en ligt ten noorden van de stad Potenza. Het hoogste punt Monte Pollino met een hoogte van 2248 meter wordt gedeeld met Calabrië. De Basento rivier is de langste rivier in de regio met een lengte van 149 kilometer. Bijna een derde van de regio Basilicata bestaat uit beschermde natuurgebieden, in het gebied liggen de twee nationale parken Pollino en Appennino Lucano Val d’Agri Lagonegrese. Er zijn drie regionale natuurparken, dit zijn: Gallipoli Cognato en Murgia Materana ook wel het historisch natuurlijke archeologische park van de Rotskerken van Matera en het regionale natuurpark Vulture en er zijn circa elf natuurreservaten zoals het kleine meer van Monticchio.

 

Bezienswaardigheden Basilicata

 

Basilicata is een vrij onbekende regio voor een vakantie of wordt vaak in een adem genoemd met de aangrenzende regio’s, het is echter een uniek gebied van Italië om te ontdekken met veel bezienswaardigheden en een eigen identiteit. De meest bekende bezienswaardigheid is de stad Matera met het gebied Sassi. Matera is in 2019 een culturele hoofdstad van Europa en de wijk Sassi met de prehistorische grotwoningen en de rotskerken zijn een Unesco werelderfgoed. Het spookstadje Craco was een filmlocatie in een James Bond film. Sommige dorpen in de regio hebben een spectaculaire ligging op de rotsen zoals het dorp Rivello. Het stadje Castelmezzano heeft ook een fantastische ligging en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië, bijzonder is hier de zip-line tussen twee dorpen boven de Lucanische dolomieten.

De plaats Maratea heeft een mooie ligging aan de Tyrreense kust, op de top van een berg staat het standbeeld van Christus de Verlosser van Maratea met een hoogte van 21 meter en het beeld is landinwaarts gericht.

 

Basilicata is een indrukwekkende regio om te zien tijdens een vakantie met een aantal historische en culturele steden, de mooie ligging van de bergdorpen en enkele kustplaatsen en de ruige natuur met de bergen en de natuurgebieden. In de regio zijn veel masseria’s; boerderijen met een grote binnenplaats centraal gelegen in een landelijke omgeving, Bed & Breakfast en kleinschalige hotels voor een vakantie.

 

vakantiebestemmingen Basilicata

 

natuur en cultuur Basilicata

 

overige informatie