Boboli tuinen

 

De Boboli tuinen liggen in de Italiaanse stad Florence achter het paleis Pitti in de regio Toscane. De Giardino di Boboli of de Tuinen van Boboli liggen in een historisch park en zijn aangelegd voor Eleonora di Toledo; de vrouw van Cosimo I de ‘Medici. Op het hoogste punt van het park ligt het fort Belvedere, het fort werd gebouwd in opdracht van de groothertog Ferdinando I de ‘Medici. In het fort zijn wisselende tentoonstellingen en de vesting is via een wandelpad verbonden met de tuinen.

 

De Boboli-tuinen van halverwege de zestiende eeuw worden gezien als een van de belangrijkste voorbeelden van tuinen in Toscaanse of Italiaanse stijl.

 

Het park is een groot openluchtmuseum met beelden, grotten, tempels, vijvers, fonteinen, planten, hagen en bomen. De tuinen werden gebouwd tussen de zestiende en de negentiende eeuw door achtereenvolgens de Medici familie, de Lorraine familie en de Savoy familie. Het park met de tuinen heeft een totale oppervlakte van circa 4,5 hectare. De Boboli-tuinen zijn onderdeel van het werelderfgoed: de Medici villa’s en tuinen in Toscane.

 

Het park met de tuinen heeft vier ingangen, het centrale pad ligt achter het Palazzo Pitti en komt uit in een laaggelegen amfitheater met in het midden een Egyptische obelisk, dit pad eindigt bij de Neptunus-fontein. Langs de zijpaden staan standbeelden van Griekse of Romeinse goden, muzen, nimfen en Romeinse magistraten.

 

De Riddertuin is een van de ommuurde tuinen in het park met het gebouw van de cavalerie, hagen van buxus, veel soorten dahlia’s en rozen en een fontein. In de Jupitertuin staat tussen de bloembedden een standbeeld van Jupiter en van twee gevangenen.

 

De grot van Buontalenti heeft een brede ingang met twee kolommen en een bizar interieur met een aantal grotkamers met een unieke mix van architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. De grot van Buontalenti wordt gezien als een meesterwerk van maniëristische architectuur en cultuur.

 

Het eilandje ligt aan het einde van een smal pad en rondom staan hagen van steeneik als achtergrond voor de mythologische of historische standbeelden. Centraal binnen het eilandje van de Boboli-tuinen ligt een vijver met daarin de fontein van de oceaan. Rondom staan sculpturen van riviergoden als symbool van de Nijl, de Ganges en de Eufraat, deze beelden van de riviergoden zijn waterspuwers, ook wel een gargouille genoemd. Symbolisch brengen de waterspuwers het water van de grote rivieren naar deze vijver.

 

In het pad van Annalena ligt de Adam en Eva grot en de Ananassituin is een botanische tuin met veel exotische planten en waterplanten.

 

Het beeld Tyndareus Cracked is oorspronkelijk geplaatst voor een tentoonstelling, het is het enige moderne kunstwerk in het park en gemaakt door de Poolse beeldhouwer Igor Mitoraj.

 

Het park de Boboli-tuinen is het hele jaar geopend voor bezoekers met uitzondering van de eerste en de laatste maandag van de maand, met het ticket van de Boboli-tuinen is de historische Bardini-tuin gratis toegankelijk.

Er zijn ook combinatie tickets voor meerdere musea, villa’s en tuinen of een algemeen dagticket voor toegang tot de meeste bezienswaardigheden in Florence. Een bezoek aan de tuinen kan ook met een gids tijdens een excursie naar de stad of tijdens een rondreis door de regio Toscane.