Bolsena

 

Bolsena ligt in de provincie Viterbo in de regio Lazio in Italië, 32 kilometer ten noorden van de stad Viterbo en 130 kilometer ten noorden van Rome. De stad ligt met een gemiddelde hoogte van 350 meter aan de oever van het Meer van Bolsena en is oplopend gebouwd naar de rand van de vulkaankrater die ruim 300.000 jaar geleden is ontstaan. De oude stad is onderverdeeld in vier gebieden: Castello, Santa Cristina, Borgo San Rocco, San Giovanni.

 

Bezienswaardigheden Bolsena

 

Het kasteel van Bolsena of het Rocca Monaldeschi della Cervara is gebouwd in middeleeuwse stijl. In het kasteel is het Territoriale Museum van het Meer van Bolsena gevestigd met veel informatie over het ontstaan van het meer en over de flora en de fauna. De wijk Castello rondom het kasteel is een oude wijk met smalle straatjes, winkeltjes en restaurants. Het Bolsena kasteel is dagelijks open voor bezoekers en er is mooi uitzicht op het meer. Bij het kasteel staat het Palazzo Crispi Cozza of het Palazzo Del Drago gebouwd in het midden van de zestiende eeuw, in het gebouw zijn veel fresco’s te zien.

 

De kerk van Santa Cristina is gebouwd in Romaanse stijl in de elfde eeuw, de basiliek bestaat nu uit drie kerken naast elkaar met de catacomben van Christina van Bolsena. Het Mirakel van Bolsena of de Kapel van het Mirakel is vernoemd naar een bloedmirakel dat plaats zou hebben gevonden in 1263 toen er bloedvlekken ontstonden op het altaar. In de kapel staat een standbeeld van Santa Cristina.

 

In deze wijk genoemd naar de basiliek staan veel vakantiehuizen van Italianen die er alleen in de zomer wonen. In de wijk Borgo San Rocco liggen twee pleinen, het stadhuis en de historische fontein Fontana di San Rocco gebouwd in 1835. San Giovanni met het plein is het centrum van de oude stad en de plaats van jaarlijkse traditionele festivals, in de maand juli is het feest van Santa Cristina en het Sagra del Pesce; een feest voor de lokale vissers. Het klooster van Santa Maria del Giglio net buiten de stad werd aan het begin van de zeventiende eeuw opgericht, een van de redenen om het klooster te bouwen was de oude weg Via Francigena, ook wel de Frankenweg genoemd. Het klooster was en is nu nog een rustpunt voor pelgrims die de Via Francigena liepen op weg naar Rome.

 

Pietre lanciate is een geosite op de weg naar Montefiascone, het is een geologisch monument met stenen prisma’s gevormd door een rots van vulkanische oorsprong. Een gedeelte van de bijzondere stenen zijn schoongemaakt en worden beschermd als geologisch erfgoed. De naam van het gebied de “Gegooide Stenen” is ontstaan door de vroegere bewoners die probeerden het natuurfenomeen te begrijpen, ze dachten dat de vulkaan tijdens een uitbarsting deze stenen had gegooid. De naam de Gegooide Stenen is gebleven omdat het in veel oude gravures is terug te vinden en omdat de naam populair is bij toeristen. In werkelijkheid is het een muur van basalt; een vulkanisch gesteente ontstaan door de stolling van lava.

 

Er is een ruime keus in kleinschalige hotels of een B&B of een camping met een mooie en rustige ligging.