Bracciano

 

De stad Bracciano ligt aan het Meer van Bracciano en 40 kilometer ten noordwesten van Rome in de gelijknamige provincie en in de Italiaanse regio Lazio. De stad heeft een mooie ligging aan het meer in een groene wandelomgeving en het regionale natuurpark. De twee meren in het natuurgebied en het historische centrum van de stad zijn in de zomermaanden populaire toeristische bestemmingen.

 

 

Bezienswaardigheden Bracciano

 

De bekendste bezienswaardigheid is het middeleeuwse kasteel Orsini-Odescalchi aan de zuidelijke oever van het meer. Het kasteel Bracciano of Castello Orsini-Odescalchi werd gebouwd in de vijftiende eeuw en het is een van de grootste en best onderhouden kastelen in Italië. In het kasteel is een museum en er worden regelmatig culturele evenementen, bruiloften en recepties georganiseerd. Er zijn verschillende kamers in het complex zoals de wapenkamer, de pauselijke kamer, de koning Umberto I kamer, de gotische kamer en een aantal zalen met fresco’s.

 

De torens van het kasteel zijn met elkaar verbonden via loopbruggen en trappen en in de klassieke Italiaanse tuin zijn fonteinen en rotssculpturen te zien. Beroemde huwelijken die zijn afgesloten in het kasteel Bracciano zijn onder andere het huwelijk tussen Tom Cruise en Katie Holmes en het huwelijk van Eros Ramazzotti en Michelle Hunziker.

 

De kathedraal van Santo Stefano is oorspronkelijk gebouwd rond het jaar 1200 maar herbouwd aan het begin van de zestiende eeuw in barok stijl, in de kerk is een klein religieus museum. In het centrum zijn twee belangrijke pleinen en er staan nog een aantal bezienswaardige kerken en paleizen, het stadhuis is gevestigd in een van de voormalige paleizen. Rond de stad staan restanten van middeleeuwse muren en in het voormalige klooster van Santa Maria Novella is nu een museum met cultureel erfgoed en een weergave van de geschiedenis van de stad. Het Historisch Museum van de luchtmacht ligt in het nabij gelegen Vigna di Valle met veel soorten oude vliegtuigen en een voormalige watervliegtuigbasis.

 

Het kasteel en het meer worden regelmatig gebruikt als filmlocatie in films of tv-series zoals in de film “Once upon a time” met Sophia Loren en Omar Sharif. In de hele stad zijn hotels en B&B of een Casa rural en restaurants, vooral de locaties aan het meer worden veel bezocht. Hier liggen ook een aantal visrestaurants met lokale vis uit het Braccianomeer. Er is een aanlegsteiger en het is mogelijk om een kleine zeilboot, roeiboot of kano te huren, in het centrum is een toeristeninformatie kantoor met informatie over de jaarlijkse evenementen, de bezienswaardigheden en de wandelroutes in de omgeving.