Camerino

 

Camerino ligt in de provincie Macerata in de regio Marken in Italië, 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Macerata. Camerino heeft een mooie ligging op een hoogte van 661 meter tussen de valleien van de rivieren Chienti en Potenza en op korte afstand van het nationale park Monti Sibillini, het stadje heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano. Het stadje heeft een geïsoleerde ligging tussen de heuvels maar werd sinds de oudheid al belangrijk gevonden vanwege de centrale ligging in de regio Marken.

 

 

De stad heeft een roerig cultureel verleden en is al sinds de middeleeuwen de thuisbasis van een van de meest prestigieuze Italiaanse universiteiten.

 

De kathedraal van Camarino of de kerk van Santa Maria Annunziata werd in het begin van de negentiende eeuw herbouwd in neoklassieke stijl op de plaats van de kathedraal die werd verwoest door een aardbeving. In het interieur zijn verschillende kunstwerken uit de dertiende eeuw te zien die bewaard zijn uit de oude kathedraal zoals een crypte met twee stenen leeuwen.

 

De basiliek van San Venanzio moest na de aardbeving gedeeltelijk worden herbouwd waardoor het gebouw nu een mix van bouwstijlen is geworden die toch met elkaar in harmonie zijn. De neoklassieke kerk heeft een gevel met een romaans portaal en een gotisch roosvenster en klokkentoren. San Venanzio is de beschermheilige van de stad en zijn feestdag wordt elk jaar op 18 mei gevierd.

 

Het Palazzo Ducale of het hertogelijk paleis is gebouwd in de vijftiende eeuw in renaissance stijl en het is nu het hoofdkantoor van de universiteit van Camerino.

 

Het fort Rocca di Borgia of Rocca Borgesca werd gebouwd in 1503 om de stad vanaf de zuidwestzijde te besturen, het is een mooi voorbeeld van militaire architectuur uit de vroege renaissance. De tuinen van het kasteel of het fort zijn net als het gebouw open voor publiek.

 

Het fort Rocca Varano ligt iets buiten de stad op een heuvel en is gebouwd in de dertiende eeuw, het werd later een soort tolpoort, reizigers op weg van Rome naar de Adriatische kust moesten tol betalen. Het fort is nu een cultureel centrum met tentoonstellingen en evenementen.

 

Rondom de stad liggen nog een aantal stadspoorten zoals de Porta Malatestiana genoemd naar de familie Malatesta.

 

Een van de belangrijkste pleinen van de stad is het Piazza Cavour met het standbeeld van paus Sixtus V. In de stad is verder een openbare botanische tuin, een museum voor natuurwetenschappen en een kunstmuseum.

 

Er zijn jaarlijks verschillende festivals in de stad, het meest opmerkelijke festival is het Corsa alla spada e palio ter ere van de beschermheilige Venanzio, het is een middeleeuwse zwaardrace met vroeger als prijs een zwaard. In de middeleeuwen was het een wedstrijd van de cavalerie en was het een race tussen paarden en hun ruiters, nu is het meer een estafette loop. De hele week rond 18 mei, de dag van Venanzio staat in het teken van de middeleeuwen met klederdracht, lokale gerechten, vuren en tentoonstellingen. Het middeleeuwse festival trekt elk jaar veel bezoekers. Er is een ruime keus in een kleinschalig hotel, B&B of Casa rural  in het dorp of de directe omgeving.