Camogli

 

Camogli in de provincie Genua en de regio Ligurië in Italië ligt tussen de steden Rapallo en Genua, aan de westkant van het schiereiland Portofino. Camogli heeft een mooie ligging aan de Golfo Paradiso en aan de Riviera di Levante en in het regionale natuurpark. Het was een belangrijke havenstad aan het einde van de middeleeuwen met een grote vloot en kreeg als bijnaam de “Stad van de duizend witte zeilschepen”. In het wapenschild van de gemeente is de centrale afbeelding van een schip met drie Latijnse zeilen te zien: als drijvend zilver naar een gouden toren; volgens de heraldische beschrijving.

 

Bezienswaardigheden Camogli

 

Camogli is net als veel kustplaatsen in deze regio een kleurrijk stadje, de kleuren van de huizen maakten het de zeilers of vissers gemakkelijker om hun huis te kunnen herkennen tussen de huizen die tegen de heuvel op zijn gebouwd.

 

 

De basiliek van Santa Maria Assunta is gebouwd in barok stijl tussen de twaalfde en de negentiende eeuw bij het strand en de haven. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de twaalfde eeuw maar de structuur werd vooral aan het begin van de negentiende eeuw aangepast, de kerk heeft een bijzonder rijk interieur.

 

In de gemeente en op korte afstand van de stad zijn nog een aantal bezienswaardige kerken zoals de Duizendjarige kerk in Ruta in romaanse bouwstijl en de Abdij van San Fruttuoso in Capodimonte. De abdij heeft een mooie ligging en is alleen bereikbaar vanaf zee of via een wandelpad. In de zalen van het klooster is een museum gewijd aan de geschiedenis van de abdij en er zijn veel voorwerpen van keramiek te zien.

 

Het kasteel Dragonara ligt pal aan de kust en is een van de kastelen van Golfo Paradiso. De kleine vesting werd waarschijnlijk gebouwd in de late middeleeuwen en heeft een iets verhoogde positie ten opzichte van de nabijgelegen basiliek van Santa Maria Assunta.

 

 

In dit gebouw werden de bestuurlijke vertegenwoordigers van de stad gekozen en bewoners konden zich terugtrekken binnen de muren bij een aanval. In het kasteel zijn nu tentoonstellingen en jaarlijks een aantal culturele evenementen.

 

 

Op korte afstand van het kasteel ligt de huidige jachthaven en een boulevard.

 

Camogli is nog steeds een belangrijke vissersplaats, het is nu ook een populaire toeristische bestemming met een aantal jaarlijkse bijzondere festivals. Het Sagra del Pesce is een visfestival elke tweede zondag van mei waarbij er vis wordt gefrituurd in een gigantische koekenpan met een diamater van 3,8 meter en een steel van 6 meter. De avond en de nacht voor het visfestival is er jaarlijks het feest van San Fortunato gewijd aan de beschermheilige met een processie en vuurwerk en vreugdevuren rond middernacht.

 

Elk jaar op de eerste zondag van augustus is er het Stella Maris festival; “Ster van de Zee” gewijd aan Maria als beschermvrouwe van matrozen, waarbij de pastoor met de Dragun boot naar het altaar van Stella Maris op Punta Chiappa vaart, gevolgd door lokale roeiers. In de avond worden er op het strand honderden kaarsen aangestoken en de boten worden met fakkels verlicht. In september is er elk jaar het Festival della Comunicazione, een festival met Italiaanse schrijvers en kunstenaars die verbonden zijn met de wereld van communicatie.

Camogli heeft een ruime keus in hotels, B&B’s en pensions en ligt in een mooie wandelomgeving.