Campobasso

 

Campobasso is de hoofdstad van de regio Molise in Italië en van de gelijknamige provincie en ligt tussen de rivieren Biferno en Fortore. 70 kilometer ten noordoosten van de stad ligt de kustplaats Termoli. Campobasso heeft een hoge ligging op ruim 700 meter, het kasteel van de stad ligt zelfs op een hoogte van 792 meter. Het oude gedeelte van de stad is van middeleeuwse oorsprong en is omhoog gebouwd tegen de heuvel op, het nieuwere gedeelte van de stad is gebouwd in de negentiende eeuw als een tuinstad met veel groen en fonteinen.

 

Bezienswaardigheden Campobasso

 

Het kasteel Montforte ligt op een hoogte van 790 meter met mooi uitzicht op de stad, het kasteel bestond in ieder geval al aan het einde van de veertiende eeuw en is waarschijnlijk gebouwd rond 1450 op oude ruines en gedeeltelijk herbouwd aan het begin van de achttiende eeuw. Vanaf het kasteel Montforte is er goed uitzicht op de stad, de valleien van de rivieren Biferno en Fortore tot aan het Majella gebergte in de Abruzzen.

 

Naast het kasteel ligt de kerk van Santa Maria Maggiore, oorspronkelijk gebouwd in de elfde eeuw en herbouwd aan het begin van de vijftiende eeuw in romaanse bouwstijl.

In het interieur is een marmeren altaar te zien, mooie fresco’s en een aantal beelden.

 

Elk jaar op 31 mei is er een processie in de stad met het beeld van Santa Maria Maggiore en dit wordt gecombineerd met een bloemenfestival.

 

Rondom het middeleeuwse centrum van het dorp staan nog een deel van de stadsmuren en de toren Terzano. Hier ligt ook de kerk van San Bartolomeo, een romaans gebouw uit de elfde eeuw met een mooie klokkentoren.

 

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid is oorpronklijk aan het begin van de vijfteiende eeuw gebouwd maar moest na een aarbeving worden herbouwd.

 

De huidige kerk is gebouwd in 1829 in een neoklassieke bouwstijl. Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de San Giorgio, de San Giovannello en de kerk van San Leonardo.

 

Palazzo San Giorgio in Campobasso is nu in gebruik als stadhuis en is gebouwd tussen 1824 en 1878, het fraaie gebouw staat op het plein Piazza Vittorio Emanuele.

 

In het palazzo is ook de Kerk van Santa Maria della Libera gevestigd, op de buitengevel is alleen een inscriptie te zien die verwijst naar de kerk, in de kleine kerk staat een standbeeld van Maria della Libera.

 

De oorspronkelijke kloostertuin achter het gebouw is nu een openbaar park en voor het paleis staat een groot standbeeld van St. Joris op een paard als drakendoder, Sint Joris is de beschermheilige van Campobasso.

 

In de stad liggen verder nog pleinen met standbeelden of fonteinen en er zijn een aantal stadsparken. De tuin van Villa de Capoa ligt in het park achter het gemeentehuis en is een tuin in Italiaanse stijl met hagen, bloemen, de bron, mythologische sculpturen, stenen banken en een grot.

 

Een opmerkelijk museum in de stad is het Museo dei misteri dat beheerd wordt door de Vereniging van Mysteriën en Tradities. In het Museum van de Mysteries zijn twee tentoonstellingen met de geschiedenis en kostuums van het belangrijkste festival in de stad.

 

Het Festival van de Mysteries is elk jaar op de zondag van Corpus Cristi of Corpus Domini of ook wel Sacramentsdag genoemd en valt op de zondag twee weken na Pinksteren.

 

In de ochtend is er een parade met de mysteries, 13 heiligen worden door de stad gedragen op een groot platform, voor elke heilige een, op de schouders van vrijwilligers. Het belangrijkste feest voor de lokale bevolking trekt ook veel bezoekers van buiten de stad.

 

 

Campobasso heeft een goede spoorlijnverbinding met de kustplaats Termoli en met de regio Campanië. Er is een ruime keus in hotels en appartementen en restaurants in de stad of directe omgeving en de locatie is een goede uitvalsbasis om de regio Molise te ontdekken.