Campotosto

 

 

Campotosto in Italië ligt in de Abruzzen regio en in het noordelijke deel van de provincie L’Aquila, het stadje ligt aan het gelijknamige meer en in het nationale park Gran Sasso en Monti della Laga. Campotosto ligt op een hoogte van 1420 meter en is een van de hoogste bewoonde centra van de Apennijnen. Het stadje heeft circa 525 inwoners, er zijn enkele kerken, een plein met een monument en een mooie fontein en een aantal restaurants en pensions.

 

Meer van Campotosto

 

Het Meer van Campotosto is een kunstmatig meer en ligt op een hoogte van 1313 meter. Het gebied bestond vroeger uit moerassen en veenmoerassen, in het begin van de negentiende eeuw zijn er dijken aangelegd zodat er een reservoir ontstond voor de waterkrachtcentrales in de omgeving die gebruikt werden voor de mijnbouw.

 

 

Het Campotosto-meer heeft nu een oppervlakte van 14 vierkante kilometer en een maximale diepte van 38 meter en is het grootste kunstmatige meer van de regio.

In 1984 toen de mijnbouw was verlaten in deze omgeving werd het natuurreservaat Lago di Campotosto opgericht.  Het natuurreservaat heeft een oppervlakte van 16 vierkante kilometer en omvat het meer en de oevers. Rond de vallei Vomano, waar het meer in ligt, liggen heuvels met bossen met vooral beuk, in de nattere gedeeltes groeit vooral wilg en aan de oever groeit onder andere galigaan (Cladium mariscus) en adderwortel (Polygonum bistorta). Vogelsoorten in het natuurgebied zijn onder andere wintertaling, tafeleend en meerkoet, in het meer leeft vooral zalm en zeelt. In de omgeving leven onder andere wilde zwijnen, vossen, dassen en hazen.

Het gebied is bij natuurliefhebbers een bekende toeristische bestemming vooral in de zomermaanden. Rond het meer ligt een fietsparcours met een lengte van 40 kilometer, de route is goed begaanbaar voor een gewone fiets, racefiets of de mountainbike. Het fietsparcours is ook bereikbaar via de Capannelle Pass. De bergpas Passo delle Capannelle ligt op een hoogte van 1300 meter en verbindt de provincie Teramo met de provincie L’Aquila. Het is een mooie toeristische route voor fietsers en motorrijders en soms is het een parcours in de Giro d’Italia.

Sportieve activiteiten op het meer zijn vooral kanoën en windsurfen of sportvissen.

In de winter bevriest het meer en in de omgeving ligt het skigebied Campo Imperatore en er zijn een aantal berghutten. Het Meer van Campotosto is ook verbonden met een ruiterpad en in de omgeving leven verwilderde paarden. Het gebied is bereikbaar via de rijksweg 80, de hoofdweg binnen het nationale park Gran Sasso. In de directe omgeving liggen goedkope hotels, pensions en B&B’s.