Capo Vaticano

 

Capo Vaticano in Italië ligt in de regio Calabrië en elf kilometer ten zuiden van Tropea, vanaf de kaap is er uitzicht op de Straat van Messina en op de Eolische Eilanden zoals Stromboli, Vulcano en Lipari.

 

Het rotsachtige gebergte van de kaap heeft een hoogte van 124 meter en is samengesteld uit een apart soort graniet met bijzondere geologische eigenschappen. Het witgrijze graniet wordt nog steeds onderzocht om te achterhalen wat deze eigenschappen precies zijn.

 

Het Grotticelle strand in de gemeente Ricadi ligt iets ten zuiden van de kaap en bestaat uit drie kleine baaien, de eerste baai ligt door de halfronde vorm tegenover Capo Vaticano. Grotticello is samen met het stadje Ricadi een van de populairste kustplaatsen van de regio Calabrië.

Er zijn veel hotels, appartementen en restaurants en de stranden langs de kust van Ricadi zijn in de zomermaanden juli en augustus vrij druk.

 

De wandelomgeving rond Capo Vaticano blijft in de zomermaanden rustig ondanks de drukkere nabij gelegen stranden. Er loopt vanaf de parkeerplaats een rotsachtig wandelpad en er groeien veel vijgcactussen, de Opuntia ficus-indica. De plant geeft opvallende grote gele bloemen, na de bloei rijpen de vijgen van de cactus waarna de cactusvijg geoogst kan worden. Het vruchtvlees van de Opuntia ficus-indica heeft een lichtzoete smaak en bevat veel vitamine C en kan in verschillende gerechten worden verwerkt. De vuurtoren op de kaap Vaticano is niet bereikbaar maar er is wel zicht op de vuurtoren en op de Eolische Eilanden. Ten zuiden van de kaap liggen onder andere de kustplaatsen Palmi, Bagnara Calabra en Scilla. Er is een ruime keus in hotels, appartementen en B&B’s met uitzicht op de kaap of aan de kustlijn van Ricadi met uitzicht op de eilanden voor de kust.