Capodimonte

 

Capodimonte ligt aan het Meer van Bolsena in de provincie Viterbo en in de Italiaanse regio Lazio. Het stadje heeft een mooie ligging direct aan het meer en is tegen de heuvel opgebouwd, het oude centrum ligt op een hoogte van 334 meter. Het lange strand van Capodimonte is een vulkanisch strand met een lengte van ruim twee kilometer zwart zand. Het is een van de stranden aan het kratermeer Bolsena met een opvallende donkere kleur en ligt in het verlengde van de kleine haven. De Lungomare is een boulevard langs het strand en is in de zomer vooral bij Italianen een populaire bestemming.

 

 

Bezienswaardigheden Capodimonte

 

De vesting Rocca Farnese heeft een opvallende achthoekige vorm en staat centraal in het oude centrum, het fort is gebouwd op de restanten van een oud kasteel. Tussen de vesting en het dorp ligt een gracht met een stenen brug, er is een grote binnenplaats en de vesting of het kasteel is te bezichtigen. De opvallende klokkentoren ligt aan de Via dell’Orologio en hier ligt ook de Kerk van San Carlo. Het belangrijkste plein in het stadje is het Piazza della Rocca, aan het plein liggen het Palazzo Borghese dat nu in gebruik is als stadhuis en de Collegiale kerk van Santa Maria Assunta.

 

Het eiland Bisentina is goed te bereiken vanuit Capodimonte, het is het grootste eilandje van de twee eilanden in het Bolsenameer. Het eiland was eeuwenlang in bezit van de familie Farnese en werd door een aantal pausen gebruikt als zomerverblijf. Op het Isola Bisentina zijn verschillende historische gebouwen te zien waaronder een kerk en een kapel, maar er zijn ook tuinen, een klein bos en een grot. Het Binnenvaart Museum ligt aan de Viale Regina Margherita en het is een archeologisch en antropologisch museum met veel vondsten uit het Bolsenameer en meer specifiek vondsten van uit de omgeving van het eilandje Bisentina. Er zijn onder andere restanten van oude traditionele Italiaanse vissersbootjes te zien of mooie reproducties van deze kleine middeleeuwse boten.

 

 

Er zijn een aantal festivals elk jaar in Capodimonte, op 17 januari is het Feest van St. Antonius volgens de traditie voor de zegening van dieren met paardensport activiteiten en een groot vuur op het strand. Op 20 januari elk jaar is het festival van de lokale beschermheilige San Sebastiano. Op de eerste zondag na Pasen is er een bloemenfestival en een processie ter ere van de Madonna delle Grazie. Elke tweede zondag van augustus is er het festival voor de lokale vissers. Op 15 augustus is er het Maria-Tenhemelopneming feest met een processie in de nacht en vuurwerk op het Bolsenameer en eveneens elk jaar in augustus is er een zomerfestival met muziek, dans en straattheater. In het voorjaar en de zomer is er regelmatig een zeilevenement. Er zijn goede en goedkope hotels en B&B’s in het stadje en Capodimonte is de meest populaire uitgaansstad van de stadjes aan de kust van het Bolsenameer.