Capri

 

Het Italiaanse eiland Capri ligt in de Baai van Napels en aan de Tyrreense Zee voor de kust van het schiereiland van Sarrento. Capri is een van de Campanische Eilanden en heeft een oppervlakte van 10,4 vierkante kilometer, de hoofdstad is Capri of Capri-stad en het hoogste punt van het vrij groene eiland is de Monte Solaro met een hoogte van 589 meter.

 

 

Bezienswaardigheden Capri

 

Er zijn twee  havens, de Marina Piccola is de kleine haven en ligt aan de zuidkant van het eiland.

De Marina Grande is de grote haven en ligt aan de noordkant van het eiland en aan de voet van de berg Solaro, het is de belangrijkste haven van het eiland met een veerboot verbinding naar onder andere Napels en Sorrento. Vanuit de haven gaan er ook excursies naar onder andere de Blauwe Grot van Capri en er is een kabelbaan van de haven naar het centrum van de stad Capri. De kerk San Costanzo ligt tussen de Grote haven en het plaatsje Anacapri in. De kerk is genoemd naar de, in de zevende eeuw overleden, Italiaanse bisschop. Costanzo di Capri is de beschermheilige van het eiland Capri en zijn naamdag wordt elk jaar op 14 mei gevierd.

 

Capri-stad is de hoofdstad en ligt in het zuidoosten van het eiland op korte afstand van de grote haven. Het belangrijkste plein in de stad Piazza Umberto I met de kerk van Santo Stefano en een klokkentoren. Capri-stad is het levendige centrum van het eiland met hotels, restaurants en cafés met gezellige terrassen.

 

De Faraglioni van Capri zijn drie rotsachtige pieken in het zuidoosten voor de kust. De faraglioni of brandingspilaren zijn grote rotsen die uit zee opduiken en ontstaan zijn door erosie, de faraglioni zijn een van de bekendste herkenningspunten van het eiland Capri en elke rots heeft een naam. De Faraglione di Terra is verbonden met het vasteland, de Faraglione di Mezzo ligt in zee en heeft een holte in de rots; kleinere bootjes kunnen onder rots doorvaren. Op de Faraglione di Fuori leeft de bijzondere blauwe hagedis (Podarcis siculus coeruleus), een ondersoort van de ruïnehagedis. Deze blauwe hagedis leeft ook op de Monacone rots ten oosten van de faraglioni.

 

Het historische wandelpad Via Krupp is een wandelroute uitgehakt in de kalkrijke hellingen van de rotswand in 1901 en 1902. De Via Krupp loopt van de Marina Piccola naar onder andere de tuinen van Augustus, het Kartuizerklooster van San Giacomo en naar grotten. Een deel van het bijzondere wandelpad met de vele haarspeldbochten is vanwege het gevaar van vallend gesteente niet altijd geopend.

 

De Monte Solaro is de hoogste berg op het eiland Capri met een hoogte van 589 meter en steile hellingen is het een natuurlijke scheiding tussen het westen en het oosten van het eiland. Op de berg staat een standbeeld van de beroemde Keizer Augutsus. Er is een veelzijdige vegetatie op de Solaro van mirre tot orchideeën en er is een wandelpad naar de top, onderweg is de kapel van Santa Maria a Cetrella te zien en de restanten van het Barbarossa kasteel. Vanaf het dorp Anacapri is er ook een kabelbaan naar de top van de Monte Solaro en vanaf hier is er een weids uitzicht op de omgeving.

 

De Blauwe Grot op Capri of de Grotta Azzurra is een zeegrot aan de noordwestkust, het zonlicht dat op het zeewater schijnt creëert een blauwe reflectie die de grot verlicht. De Blauwe grot van Capri heeft een lengte van circa 60 meter, een breedte van 25 meter en een diepte van 15 meter, het zonlicht komt door twee openingen waarvan een opening bijna onder zee ligt. In de Romeinse tijd was de grot een zeetempel met standbeelden en een van de favoriete zwemplaatsen van keizer Tiberius. Een aantal van de standbeelden van Romeinse zeegoden zijn nu te zien in het museum van Anacapri.

 

Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn onder andere de Tuinen van Augustus; botanische tuinen met veel lokale flora en uitzicht op zee. Het filosofisch park van Capri met circa 60 majolica keramiek tegels met citaten van bekende filosofen. De oude toren Materita, het Kartuizerklooster van San Giacomo en het standbeeld Gennarino Scugnizzo di Capri op de Punta del Capo als gastvrij welkom op het eiland.

 

Capri is een van de mooiste eilanden in de Campaanse archipel en een van de mooiste Italiaanse eilanden. Er is een ruime keus in hotels, appartementen en B&B’s.

Het is ook een van de populairste eilanden in de regio voor een vakantie en vooral in de zomermaanden juli en augustus is het vrij druk, het is raadzaam om ruim van te voren een accommodatie te boeken.