Caserta

 

Caserta in Italië ligt in de regio Campanië, 28 kilometer ten noorden van de stad Napels, Caserta ligt aan de rand van de vlakte van Campanië in een agrarische maar ook industriële omgeving. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het paleis, het koninklijk paleis van Caserta is een werelderfgoed monument.

 

Het paleis is een voormalige koninklijke residentie en gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van koning Karel VII van Napels als residentie van de Bourbons vanwege hun heerschappij over de koninkrijken Napels en Sicilië. De koning vond de stad Napels niet representatief genoeg als hoofdstad, zoals wel meer vorsten van de absolute monarchie wilde hij een nieuwe stad als het centrum voor de regering, politiek, volk en cultuur.

 

Er werd gekozen voor het gebied ten noorden van Napels in de huidige provincie Caserta. In de tweede helft van de achttiende eeuw begon de architect Luigi Vanvitelli met de bouw van het monumentale complex.

 

Het koninklijk paleis van Caserta is een van de grootste gebouwen van Europa gebouwd in de achttiende eeuw. De koning werd geïnspireerd door het kasteel van Versailles in Frankrijk, maar ook door het Palacio Real van La Granja in zijn geboorteland Spanje. Het kasteel van Versailles is deels terug te zien in de bouw van het paleis van Caserta met name door de imposante gestructureerde gevels, de tuinen van het paleis zijn gebaseerd op het paleis Granja. Het paleis van Caserta heeft een lengte van 247 meter, een breedte van 184 meter en een hoogte van 38 meter, er zijn 1200 kamers, 4 binnenplaatsen en 3 atriums of centrale ruimtes. In de tuinen of het park van het paleis zijn onder andere fonteinen, watervallen en beelden te zien en er is een Italiaanse tuin en een Engelse tuin.

 

Het gebouw en de omgeving zijn regelmatig het decor voor films en was een filmlocatie in onder andere de serie Star Wars. Het koninklijk paleis van Caserta, de tuinen, het aquaduct van Vanvitelli en het complex van San Leucio zijn open voor bezichtiging en in het gebouw is een museum met als onderwerp de zijdeproductie van de regio.