Castel del Monte

 

Castel del Monte in Italië ligt in de regio Apulië in de provincie Barletta-Andria-Trani en 65 kilometer ten westen van de stad Bari en 10 kilometer ten zuiden van de stad Andria. Het kasteel ligt op een rotsachtige heuvel binnen de grenzen van het nationale park Alta Murgia en wordt wel de Kroon van Apulië genoemd vanwege de achthoekige vorm die in het hele gebouw is toegepast. Het Castel del Monte is een Unesco werelderfgoed en gebouwd rond 1240 en in de vlag van de regio Apulië is onder andere een achthoek te zien als symbool van het kasteel.

 

 

Op de hoeken van het achthoekige kasteel staan acht achthoekige torens, de binnenplaats is achthoekig en er zijn acht kamers op elke verdieping. De hoofdingang van het kasteel kijkt uit op het oosten, de toegangspoort is een sierpoort met decoratieve kolommen en in de muur konden bezoekers hun naam graveren. De binnenplaats van het kasteel is versierd met marmer en de muren met een lokale steensoort. Het kasteel is gebouwd door keizer Frederik II van Hohenstaufen en kan verschillende symbolische betekenissen hebben. Keizer Frederik II  stond bekend als “Stupor Mundi” oftewel: de man die de wereld verbaasde, hij had een brede kennis, sprak zes talen bracht geleerden samen in zijn hof  en combineerde in zijn levenswijze oosterse en westerse tradities.

 

De unieke middeleeuwse architectuur van het kasteel en de wiskundige en astronomische visie staan symbool voor een brede culturele belangstelling. De keizer heeft naar wordt aangenomen de symboliek van de achtste figuur bewust gebruikt in de structuren, het getal acht wordt in verschillende tradities wel gezien als de overgang naar een betere wereld. De reden van de bouw van Castel del Monte is niet volledig duidelijk, de symboliek van het gebouw is voor veel mensen wel fascinerend. Het kasteel wordt wel gezien als een tempel van kennis maar ook wel als een bevestiging van de keizerlijke macht omdat het gebouw vooral vanaf grote afstand lijkt op de vorm van een kroon. In de hele constructie zijn veel astrologische symbolen verwerkt en het kasteel is zo ontworpen dat de zonnewende en de equinox een perfecte schaduw werpen maar ook de zon op bepaalde dagen en zelfs de leeuwen bij de ingang zouden precies uitkijken op de zonsopgang.

 

Openingstijden en entree

 

Het kasteel is geopend voor bezoekers van 1 april t/m 30 september van 10:15 uur tot 19:45 uur en van 1 oktober t/m 31 maart van 09:00 uur tot 18:30 uur. Er zijn audiogidsen beschikbaar in het Italiaans, Engels, Duits en Frans.

De entreeprijs voor volwassenen boven de 25 jaar is € 7,-, onder de 18 jaar is gratis toegang en tussen de 18 en 25 jaar is de entreeprijs € 2,-. Gratis toegang op elke eerste zondag van de maand in de maanden oktober t/m maart (prijzen 2019). Het kasteel ligt in het nationale park Alta Murgia en het grote natuurgebied is verder gratis toegangelijk.