Castel Gandolfo

 

Castel Gandolfo ligt 23 kilometer ten zuidoosten van Rome in de regio Lazio in Italië. Het stadje ligt in het gebied Castelli Romani in de Albaanse heuvels en aan het Meer van Albano. Castel Gandolfo ligt op een hoogte van 426 meter en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië. Rond het meer liggen veel villa’s en zomerhuisjes die al gebouwd zijn in de zeventiende eeuw door inwoners uit Rome. Het stadje is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor Italianen uit de stad. Het oude centrum ligt aan de rand van de vulkaankrater van de uitgedoofde vulkaan en aan het kratermeer.

 

Bezienswaardigheden Castel Gandolfo

 

Het Pauselijk paleis van Castel Gandolfo of het Apostolisch paleis van Castel Gandolfo werd gebouwd tussen 1623 en 1629 en was een zomerresidentie of vakantieverblijf voor de paus. Rond het paleis liggen tuinen en het gebouw is nu een museum. Het Vaticaanse observatorium ligt naast het paleis en is een astronomisch instituut voor onderzoek en onderwijs. Het pauselijk paleis ligt in het gebied de pauselijke villa’s van Castel Gandolfo en hier ligt ook de Villa Barberini met de gelijknamige tuinen.

 

De kerk St. Thomas van Villanova is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini in opdracht van paus Alexander VII en is gebouwd tussen 1658 en 1661 in barok stijl. De kerk heeft een mooi interieur en ligt aan een plein met cafés en souvenirwinkels. De kerk van Madonna del Lago ligt aan het Meer van Albano en is gebouwd tussen 1966 en 1977. Andere bezienswaardige kerken zijn de Santa Maria Assunta kerk uit de zeventiende eeuw, de tweede Santa Maria kerk ligt naast het theater in de wijk Borgo San Paolo en de lokale San Sebastiano kerk is gewijd aan de beschermheilige van Castel Gandolfo.

Elke vrijdag is er een markt in het centrum met veel lokale producten zoals groenten, fruit, honing, vlees en vis en vershillende wijnen uit deze regio. Elk jaar in het eerste weekend van september is er twee dagen lang een festival ter ere van de beschermheilige San Sebastiano met een processie en vuurwerk boven het meer.

 

Meer van Albano

 

Het Meer van Albano heeft een oppervlakte van zes vierkante kilometer, het is een kratermeer met een maximale diepte van 168 meter en langs de kust liggen een aantal archeologische bezienswaardigheden. Het nymphaeum van Bergantino aan de oever van het meer is een oude waterbron uitgegraven in een natuurlijke rots.

 

Tijdens de Olympische Spelen in 1960 werden er roeiwedstrijden gehouden op het Meer van Albano en het is nog steeds een populaire bestemming om te roeien of te kanoën of met kleine zeilboten te varen.

 

In het meer leven veel soorten vissen en rondom het meer liggen stranden. Langs het Albanomeer en in de groene heuvels zijn wandelpaden, het hele gebied ligt in het regionale park Castelli Romani en is gratis toegankelijk.

 

Castel Gandolfo is de meest populaire toeristische stad van het gebied Castelli Romani. Het is niet alleen een populaire bestemming voor een vakantie maar het is ook een bedevaartplaats met het pauselijk paleis en de villa’s. Er is een ruime keus in betaalbare hotels of appartement met uizicht op het meer en de heuvels of het centrum.