Castellana grotten

 

De Castellana grotten of de Grotte di Castellana in Italië liggen in de regio Apulië bij de stad Castellana Grotta, 45 kilometer ten zuidoosten van de stad Bari en 15 kilometer ten noordwesten van Alberobello. De Castellana grot met een lengte van 3 kilometer is een karstgrot en in 1938 ontdekt door de speleoloog Franco Anelli. De natuurlijke ingang naar de grotten is een kloof met een diepte van 60 meter, deze ingang wordt de “Grave” genoemd.

 

Er zijn twee rondleidingen voor bezoekers, de korte route met een lengte van 1 kilometer duurt circa 50 minuten en de lange route met een lengte van bijna 3 kilometer duurt ruim twee uur.

 

De grotten en de kloven in de Castellana grotten hebben namen genoemd naar de kleur of de vorm van de grot, er zijn veel stalactieten, stalagmieten en fossielen te zien.

De ingang van zowel de korte als de lange route is “het graf”, hierna volgt de “zwarte grot” en aan het einde van de route bij het meer ligt de “witte grot”. De zwarte grot is zo genoemd vanwege de zwarte paddenstoelen die op de muren van deze grotkamer groeien.

 

In de grot leven vijf verschillende soorten vleermuizen en enkele soorten schaaldieren en kevers. Het zonlicht bij de ingang creëert mooie kleureffecten op het gesteente, de opening is ontstaan door scheuren in de rotsen en door het ondergrondse stromende water. Door deze instorting die nu “het graf” wordt genoemd werd de ingang van de Castellana grot oorspronkelijk ontdekt door jongens die hier in de omgeving speelden. Later heeft de speleoloog Franco Anelli de grotten verder ontdekt.

 

De Castellano grotten zijn het hele jaar geopend voor een rondleiding met een gids. In de maand augustus is de sterrenwacht geopend en is het mogelijk om de indrukwekkende sterrenhemel in dit gebied te zien. De grotten hebben het hele jaar door een temperatuur van minimaal 14 graden tot maximaal 18 graden, het is handig om een trui mee te nemen en schoenen te dragen die geschikt zijn voor de oneffen en soms vochtige wandelpaadjes in de grot. De entreeprijs voor de grot is 10 tot 16 euro, de korte route is goedkoper dan de lange route en groepen krijgen een korting op de entreeprijs, kinderen tot vijf jaar hebben gratis toegang. Er zijn jaarlijks verschillende evenementen zoals de ondergrondse luchtshow “Hell in the Cave”, deze is genoemd naar de hel van “De goddelijke komedie” (La Divina Commedia) van de Florentijnse dichter Dante Alighieri.

 

In het speleologisch museum Franco Anelli zijn vondsten uit de grot te zien en een tentoonstelling met de geschiedenis en de ontdekking van de grot. Italiaanse scholieren bezoeken de grot regelmatig tijdens een schoolreis en er zijn educatieve workshops op het gebied van onder andere speleologie, astronomie en geologie.