Castelli Romani

 

De Castelli Romani zijn een aantal dorpen en steden in de Colli Albani; de Albaanse Heuvels in de provincie Rome en in de regio Lazio in Italië. Het gebied is ontstaan toen veel inwoners uit Rome in de veertiende eeuw hun toevlucht zochten in de kastelen van Romeinse feodale families om te ontsnappen aan de toen aanwezige economische en politieke problemen in Rome.

 

De Castelli Romani of de Romeinse Kastelen liggen ten zuidoosten van Rome in de Albaanse Heuvels, een van oorsprong vulkanisch gebied met de twee kratermeren het Meer van Nemi en het Meer van Albano.

 

In de steden en dorpen waren vooral veel villa’s gebouwd door rijke burgers uit Rome en het gebied is al eeuwenlang een populaire bestemming voor een vakantie buiten de stad en in de natuur waar het in de zomer wat koeler is. Oorspronkelijk waren er 14 stadjes of dorpen in het Castelli Romani gebied later werden hier vanwege de geografische ligging nog Larian en Velletri aan toegevoegd.

 

Het oorspronkelijk gebied ligt nu in het regionale natuurpark Castelli Romani en de 14 gemeenten in dit gebied zijn: Albano Laziale, Ariccia, Castel Gandolfo, Colonna, Frascati, Genzano di Roma, Grottaferrata, Lanuvio, Marino, Monte Compatri, Monte Porzio Catone, Nemi, Rocca di Papa en Rocca Priora. Alle steden of dorpen hebben een mooie ligging in de groene heuvels aan een van de meren of in de directe omgeving.

 

De plaatsen zijn een populaire bestemming voor een vakantie bij inwoners uit Rome maar de stadjes krijgen de laatste jaren ook meer nationale en internationale bekendheid vanwege de gunstige ligging op korte afstand van de stad Rome, het landelijke karakter en de gastvrijheid. Een aantal van de stadjes hebben de Italiaanse Oranje vlag voor gastvrijheid of zijn lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië. Het regionale natuurpark Castelli Romani heeft een oppervlakte van 150 vierkante kilometer met voornamelijk bossen met kastanjebomen en er leven veel soorten vogels.

 

De Albaanse heuvels zijn ontstaan door het instorten van de vulkaan Laziale honderdduizenden jaren geleden. Het is nu een groen en heuvelachtig tot bergachtig landschap, de hoogste berg in het gebied is de Monte Cavo met een hoogte van 949 meter en vanaf de Monte Cavo zijn beide vulkanische meren te zien.

 

In het gebied de Castelli Romani liggen ook de archeologische vindplaats Tusculum, historische Romeinse bruggen, wegen, tempels en een theater. Het is een vruchtbaar gebied met wijnbouw, boomgaarden met fruitbomen of olijfbomen en de teelt van wilde aardbeien. In de stadjes zijn jaarlijks veel traditionele festivals en in de restaurants zijn lokale gerechten gebaseerd op de uitbundige middeleeuwse maaltijden van vroeger in de kastelen of op de traditionele picknick buiten de stad.

 

Rondom de meren bij de plaatsen Castel Gandolfo en Nemi liggen goede stranden en het is een mooi gebied om te wandelen of te fietsen op de verharde of onverharde wegen. Het regionale park Castelli Romani is gratis toegankelijk maar er zijn ook excursies mogelijk om de flora, fauna en de historische bezienswaardigheden te ontdekken of om zelf een van de lokale producten te maken zoals de Italiaanse kaas ricotta. In elk stadje van de Romeinse Kastelen zijn goede accommodaties en informatie over de activiteiten in deze regio.

Steden en bezienswaardigheden Castelli Romani