Castelluccio

 

Castelluccio in de gemeente Norcia of Castelluccio di Norcia ligt in de Italiaanse regio Umbrië in de provincie Perugia, 70 kilometer ten oosten van de stad Spoleto en 29 kilometer ten oosten van het stadje Norcia. Castelluccio heeft een bijzonder mooie ligging op de top van een heuvel met een hoogte 1452 meter in het nationale park Monti Sibillini. Het is het hoogst gelegen dorp in het nationale park en een van de hoogst bewoonde centra in het Apennijen gebergte. Er is vanaf het dorp een mooi uitzicht op het Piani di Castelluccio; het plateau of de hooggelegen Vlakte van Castelluccio en op de Monte Vettore. Het dorp is een uitvalsbasis of een rustpunt voor bergwandelaars en wielrenners op weg naar de Vettore; de hoogste bergketen van het Sibillini gebergte. De Cima del Redentore is met een hoogte van 2448 meter de hoogste top in de regio Umbrië, deze top ligt in de bergketen Monte Vettore en vanaf de Cima del Redentorehier is er een mooi uitzicht op het dorp en de vlakte van Castelluccio.

 

Piani di Castelluccio

 

Het Piani di Castelluccio is een geografisch plateau; een soort van vlakke hoogvlakte. De Vlakte van Castelluccio is een voormalig meer van het Apennijnen gebergte en ligt op een hoogte van circa 1350 meter. Het Piani di Castelluccio heeft een oppervlakte van circa 15 vierkante kilometer en wordt onderverdeeld in de drie plateaus Pian Grande, Pian Piccolo en de Pian Perduto. In de winter valt er vrij veel sneeuw en de temperatuur daalt naar -20 of zelfs nog lager. In het voorjaar is het een schitterende bloeiende en kleurrijke vlakte met bloeiende papavers, korenbloemen en het gele raapzaad.

 

De Linzen van Castelluccio di Norcia worden geteeld op het plateau van Castelluccio en hebben een beschermde geografische aanduiding (BGA). De linzen uit dit gebied zijn een begrip en worden in veel gerechten gebruikt zoals linzensoep, stoofschotels of in ovengerechten gecombineerd met de lokale kaassoorten en kruiden.

 

Het Bosco Italia oftewel het Bos van Italië is een aangeplant bos in de vorm van het land Italië op een heuvel van het plateau en aan de voet van het dorp. De dennen zijn geplant tijdens het bergfestival in 1961 ter gelegenheid van het eeuwfeest van de eenwording van Italië in 1861, het bos staat ook wel symbool voor de regio Umbrië: het groene hart van Italië.

 

Op 30 oktober 2016 werd de regio en het dorp getroffen door een zware aardbeving, de foto’s in dit artikel zijn van voor de aardbeving. De meeste bewoners zijn geëvacueerd maar een aantal van hen wil het dorp in de schitterende omgeving weer opbouwen. De velden bloeien in het voorjaar nog net zo uitbundig als voor de aardbeving, herders werken nog in het gebied en de bevolking verkoopt lokale producten. Een aantal berghutten zijn gerestaureerd, er zijn geïmproviseerde restaurants en de wandelpaden naar het nationale park Monti Sibillini zijn toegankelijk. Toeristen zijn meer dan welkom en kunnen overnachten in de omgeving in onder andere Norcia en de bewoners hebben de inkomsten nodig om weer een bestaan op te bouwen.