Castelmezzano

 

Castelmezzano in het zuiden van Italië ligt in de regio Basilicata in de provincie Potenza en 35 kilometer ten zuidoosten van de stad Potenza en 85 kilometer ten westen van Matera. Castelmezzano heeft een bijzonder mooie ligging tussen de hoge rotsen en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië.

De kleine stad ligt op een hoogte van 750 meter centraal in de Lucanische dolomieten en op korte afstand van het regionale natuurpark Gallipoli Cognato.

 

De stad is oorspronkelijk door Griekse kolonisten gesticht tussen de zesde en de vijfde eeuw v.Chr. toen ze de Vallei van Basento hadden bereikt. Het is een uitgestrekte vallei met steden, dorpen en bossen ooit ontstaan door de loop van de rivier Basento. Tussen de elfde en de dertiende eeuw werd er door de Noormannen een kasteel gebouwd waarvan de restanten van de muren nog te zien zijn.

De treden die de Vikingen hebben uitgehakt in de rots naar het uitzichtpunt van de schildwacht zijn ook nog aanwezig. Aan de voet met de uitgehakte trap staat een bankje met mooi uitzicht over de bossen in de vallei. In deze periode kreeg het stadje de naam: “het middelste kasteel” omdat de vesting gebouwd was tussen de vestingen van Pietrapertosa en Brindisi Montagna. In de negentiende eeuw werden struikrovers actief in het gebied vooral vanwege de ideale schuilplaatsen tussen de rotsen en de vegetatie.

 

 

In Castelmezzano zijn verder een aantal kapellen en een kerk te bezichtigen en elk jaar in september is er het Festa del Maggio. Een lokaal festival met een boom ritueel waarbij de sterke jongemannen een gekapte eik en een gekapte hulst op de juiste plaats moeten zien te krijgen.

 

De Engelenvlucht, Il Volo dell’Angelo, is mogelijk in de maanden mei tot en met oktober. De spectaculaire Engelenvlucht is een zipline tussen Castelmezzano en Pietrapertosa met een maximale snelheid van maar liefst 120 kilometer per uur boven de Lucanische dolomieten. De zipline tussen de twee dorpen heeft een lengte van 1500 meter en ligt op een hoogte van circa 400 meter. De vlucht kan alleen worden gemaakt maar ook met zijn tweeën in een harnas en aan een stevige stalen kabel. Pietrapertosa is ook lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië, het stadje heeft een mooie ligging en is leuk om te bezichtigen.

 

Castelmezzano is een bezienswaardig stadje voor een dagtrip maar het is ook mogelijk om langer te verblijven en vanuit het plaatsje op de rots de indrukwekkende omgeving te verkennen. Er zijn een paar kleinschalige hotels of kies voor een bed & breakfast en er zijn goede restaurants met vaak lokale en seizoensgebonden gerechten.