Castelpetroso

 

Castelpetroso in de regio Molise in Italië ligt 15 kilometer ten zuidoosten van de stad Isernia, het dorp heeft een mooie ligging op een hoogte van 872 meter. Het middeleeuwse stadje of dorp is gebouwd in de Normandische periode in de elfde eeuw. Het kasteel waar het dorp naar is genoemd bestaat niet meer, er is alleen nog wat van het oude metselwerk te zien. Castelpetroso staat vooral bekend om de religieuze sfeer vanwege de Mariaverschijningen in 1888. Het heiligdom van Maria Santissima Addolorata is een bekende bestemming voor pelgrimstochten en spiritueel toerisme.

 

 

Heiligdom van Maria Santissima Addolorata

 

Het basiliekheiligdom van Maria Santissima Addolorata in Castelpetroso is gebouwd naar aanleiding van meerdere verschijningen van de Maagd Maria aan twee boerenvrouwen. De twee vrouwen waren volgens de legende op zoek naar een lam dat van de kudde was afgedwaald. Een van de vrouwen zag licht uit een grot komen en liep vervolgens naar de grot toe, hier zag ze voor de eerste keer een verschijning van de Maagd Maria. Tien dagen later op Paaszondag zagen de twee vrouwen de verschijning weer en pelgrims begonnen de grot te bezoeken.

 

De bisschop van Bojano stelde een onderzoek in naar de grot in opdracht van paus Leo XIII. Het resultaat van zijn onderzoek schreef hij op: “Met een gelukkige geest kan ik bevestigen dat de voortekenen van Castelpetroso de kenmerken van de Goddelijke Barmhartigheid zijn, om de afgedwaalde op het juiste pad te brengen. Ik kan ook getuigen dat ik, nadat ik naar de heilige plaats was gegaan, in gebed de verschijning van de Maagd Maria zag”. Later zagen meer pelgrims de verschijning en er stroomde water uit een bron bij de grot, mensen met ziektes vonden genezing door het water uit de bron te drinken.

 

Er werd besloten om een heiligdom te bouwen gewijd aan de allerheiligste Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, de Maria Santissima Addolorata. De eerste steen van de kerk werd gelegd in 1890, na de bisschoppelijke erkenning en de inwijding van het heiligdom, heeft Paus Paulus VI in 1973 de Maagd der Smarten van Castelpetroso uitgeroepen tot de hemelse beschermvrouwe van Molise. In 2014 ging paus Franciscus ook op bedevaart naar het heiligdom van Castelpetroso en naast de kerk staat nu een weeshuis.

De Via Matris is een kort wandelpad van zo’n 750 meter voor bedevaartgangers of pelgrims tussen de basiliek en de grot van de verschijningen met een sculptuur van brons.

 

Andere bezienswaardige kerken in het stadje zijn de parochiekerk San Martino, de kerk Madonna della Libera en de kleine Maria Magdalena kapel. In het dorp is een ontmoetingsruimte voor bedevaartgangers, jaarlijks zijn er religieuze en gastronomische festivals en er zijn een luxe resort en hotels en B&B’s in de directe omgeving.