Castiglione del Lago

 

Castiglione del Lago ligt aan het Trasimeense Meer in de Italiaanse regio Umbrië, circa 45 kilometer ten westen van de stad Perugia. Castiglione del Lago ligt op een uitloper van het kalksteen gebergte en was vroeger een eiland. Dit is nog steeds te zien aan de aparte langgerekte vorm van het plaatsje die ver uitsteekt in het meer. Het was het vierde eiland in het Trasimeense Meer maar is nu aangesloten bij het vasteland door het zakken van het water in het meer en het verzanden van het gebied tussen het vasteland en het voormalige eiland.

 

Castiglione del Lago wordt vanwege het verzanden ook wel een schiereiland genoemd en is aangesloten bij de vereniging mooiste dorpen van Italië. De historische wijk van de stad kijkt uit over het meer, landinwaarts liggen een aantal nieuwere wijken. Het treinstation van Castiglione ligt aan de spoorwegroute Rome-Florence.

 

Bezienswaardigheden en festivals

 

De bekendste bezienswaardigheid van Castiglione del Lago is het middeleeuwse fort, ook wel het Fort van de Leeuw genoemd of het Rocca del Leone. Het fort heeft een vijfhoekige structuur, vier vierkante torens en een driehoekig bastion, het fort werd gebouwd door keizer Frederik II van Zwaben aan het begin van de twaalfde eeuw. Het Fort van de Leeuw is geopend voor bezoekers en in de zomermaanden zijn er theatervoorstellingen.

 

In de hoofdstraat van het middeleeuwse centrum ligt de kerk van Santa Maria Maddalena, de kerk is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw en heeft een mooi interieur met kapellen en altaren. De kerk van Madonna delle Grazie ligt op circa zeven kilometer van het centrum in Casamaggiore en het heiligdom van de Madonna della Carraia ligt in Carraia in een heuvelachtige omgeving.

 

Het Palazzo della Corgna of het hertogelijke paleis ligt bij het fort en is gebouwd in de zestiende eeuw. Het paleis ligt in een tuin met uitzicht op het meer en is bereikbaar via verschillende poorten.

 

Er zijn jaarlijks een aantal festivals in Castiglione del Lago. De Strasimeno is een marathon in de maand maart met een lengte van 58 kilometer rond het Trasimeense Meer. Het is grotendeels een vlakke route en de start en de finish is in Castiglione del Lago. Het Coloriamo i Cieli is een luchtshow in de maand april met lichte vliegtuigen, luchtballonnen en honderden vliegers. Het Tulpenfestival is ook in de maand april op de eerste zondag of de tweede zondag van de maand met praalwagens vol met tulpen.

In het fort zijn in het voorjaar, de zomer en het najaar optredens met muziek of theater maar ook verschillende tentoonstellingen. Het Piaceri di Lago is een festival elk jaar in de maand november met lokale gerechten en tradities om de oogst van de wijn en de olijfolie te vieren.

 

Elke woensdag is er een lokale markt in het historische centrum.

In het stadje zijn hotels, appartementen of een camping en op het meer zijn verschillende watersporten mogelijk.