Castrocielo

 

Castrocielo in de provincie Frosinone en de regio Lazio in Italië ligt op korte afstand van het beroemde klooster Montecassino, 15 kilometer ten westen van de stad Cassino en 43 kilometer ten oosten van de stad Frosinone. Het stadje Castrocielo heeft een mooie ligging in de heuvels op een hoogte van 250 meter in de historische regio Terra di Lavoro. Deze historische regio lag in het zuiden van de huidige regio Lazio, het noorden van de huidige regio Campanië en het westen van de huidige regio Molise. De Terra di Lavoro was in het verleden een regio waar veel strijd werd geleverd om het grondgebied in handen te krijgen vooral vanwege het strategische belang.

 

 

Het stadje Castrocielo lag oorspronkelijk hoger in de bergen maar na talloze invallen vestigden de bewoners zich lager in de vallei. De abdij van Montecassino had het grondgebied in bezit rond het jaar 1000 en bouwde vestingwerken hoog op de berg. Het was een moeilijk gebied om te bouwen en in te wonen vooral door het gebrek aan water, de Saracenen uit de vallei bleven het vestingstadje aanvallen en de bewoners gingen uiteindelijk op zoek naar vruchtbaarder land.

 

Er ontstonden twee nieuwe bewoonde gebieden die nu samengevoegd zijn. In de middeleeuwen werd het eigendom van het grondgebied betwist door de abdij van Montecassino en de graven van Aquino. In de zestiende eeuw werd Castrocielo gekocht door de familie Boncompagni en zij hielden het ruim twee eeuwen in bezit als leengoed. Met het ontstaan van het Koninkrijk Italië in 1861 werd de stad eigendom van de Italiaanse staat, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hevig gevochten in het gebied bij de nabij gelegen Gustav-linie. Het stadje kreeg in 2004 de zilveren medaille voor burgerlijke verdienste vanwege het helpen van mensen in nood en het patriottisme tijdens de oorlog. In het wapen van Castrocielo is deze erkenning nu als een lint toegevoegd. Na het roerige verleden is het nu een rustiek stadje met een idyllische ligging waarbij de strijd om het gebied bijna ondenkbaar lijkt.

 

Er zijn een aantal bezienswaardige kerken, een oud klooster en archeologische opgravingen van de oude stad Aquinum. In het gebied is de productie van mineraalwater belangrijk en de productie van de Campania buffelmozzarella. De buffelmozzarella wordt gemaakt van melk van de Italiaanse mediterrane buffel, een waterbuffel. De kaas heeft een Italiaans DOC kwaliteitslabel en een Europese beschermde geografische aanduiding (BGA) en wordt gebruikt in veel lokale gerechten.

In Castrocielo zijn enkele kleinschalige hotels of een B&B en het is een mooie uitvalsbasis voor wandelingen in de heuvels en de groene vallei en voor het bezichtigen van de grote abdij van Montecassino.