Cilento en Vallo di Diano

 

Cilento en Vallo di Diano ligt in de regio Campanië in de provincie Salerno in het zuiden van Italië. In de prehistorische periode en in de middeleeuwen werd de regio een belangrijke handelsroute tussen de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee. Het culturele landschap met dorpen op de heuvels is nu het werelderfgoed: Nationaal park Cilento en Vallo di Diano met archeologische opgravingen van Paestum, Velia en de Certosa di Padula.

 

Cilento en Vallo di Diano

 

Nationaal Park Cilento en Vallo di Diano

 

Het Nationaal Park Cilento en Vallo di Diano heeft een oppervlakte van 1810,48 vierkante kilometer, het gebied is ook een Unesco biosfeerreservaat en een Geopark. In totaal liggen er 80 gemeentes binnen de grenzen van het nationale park. Het bezoekerscentrum van het natuurgebied ligt in Vallo della Lucania met informatie over de flora en fauna in het gebied, de wandelpaden en de bezienswaardigheden. In het gebied zijn excursies mogelijk en er worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd.

 

 

Cilento

 

Cilento is een bergachtig gebied met grotten langs de kust van Cilentana, lange zandstranden aan de Tyrreense Zee, hoge bergen, kloven en de Pruno bossen. In het gebied liggen veel bergdorpen en de restanten van de Griekse steden Paestum en Velia. De regio Cilento ligt tussen de 1131 meter hoge berg Monte Stella en de rivier Alento. De kust van Cilentana ligt tussen de Golf van Salerno en de Golf van Policastro, het is een ruige rotsachtige kust met zandstranden en veel Blauwe Vlag stranden.

 

 

 

Pruno ligt centraal in het nationale park en is een berglandschap met veel bossen. Het is een van de dunst bevolkte regio’s in Zuid-Italië, er zijn drie dorpen in het gebied met een totaal van circa 40 inwoners.

 

Vallo di Diano

 

 

Vallo di Diano is een vruchtbare vallei en een plateau op een hoogte van 450 meter. In het gebied liggen vijftien gemeentes die samen de berggemeenschap Vallo di Diano vormen, de hoofdplaats van het gebied is Padula.

 

De Diano vallei heeft een schitterende ligging in de natuur met wandelpaden en sfeervolle pittoreske stadjes op de heuvels. Bezienswaardigheden in het gebied zijn onder andere de Pertosa grotten, de vallei van de orchideeën in Sassano, het klooster Certosa di Padula, het historisch centrum van Teggiano en Atene Lucana; de oudste stad in de vallei.

 

Paestum

 

 

Paestum was de Griekse stad Poseidonia, genoemd naar de mythologische zeegod Poseidon.

 

Paestum werd vermoedelijk gesticht in de zevende eeuw v.Chr. en de Griekse kolonie werd een belangrijk kruispunt in de handel tussen Italië en Griekenland. Op de archeologische site zijn verschillende restanten van de oude stad te zien waaronder drie tempels in Dorische stijl. Een van de tempels was waarschijnlijk gewijd aan Hera en een aan Poseidon, de belangrijkste tempel was gewijd aan Athena. De tempel van Athena staat op het hoogste punt van Paestum. Er ligt bij de opgraving een archeologisch museum met veel vondsten uit de Griekse periode.

 

Velia

 

Velia was de Griekse stad Elea en werd opgericht in 540 v. Chr. Elea was het gebied van een Griekse filosofische school, de Griekse filosofen werden Eleaten genoemd. Elea was samen met andere Griekse steden zoals Poseidonia deel van Groot-Griekenland. De Romeinen noemden het door Grieken gekoloniseerde gebied Magna Graecia.

 

 

Groot-Griekenland lag aan de kust van Zuid-Italië en op Sicilië en werd gekoloniseerd tussen 800 en 600 v.Chr. Velia lag vroeger direct aan zee maar ligt nu een paar kilometer landinwaarts vlak bij de plaats Ascea. Opgravingen in het gebied zijn onder andere de restanten van een Griekse tempel, vestingwerken rondom de stad met de Porta Rosa (poort en oude straat) en een middeleeuwse toren.

 

 

Certosa di Padula

 

Het Certosa di Padula of het Kartuizerklooster Padula ook wel het Certosa di San Lorenzo genoemd is een klooster in Padula. Certosa di Padula is een van de grootste kloosters ter wereld en heeft een oppervlakte van 51.500 vierkante meter. Het klooster is door de orde van de Kartuizers in 1306 opgericht in de stad Padula. Binnen de muren van het klooster ligt het archeologisch museum van West-Lucania met vondsten uit de Vallei van Tanagro en er zijn tuinen.