Nationaal Park Cinque Terre

 

Nationaal Park Cinque Terre ligt aan de Ligurische Zee in de provincie La Spezia en in de regio Ligurië in het noordwesten van Italië. De Ligurische Zee is een deel van de Middellandse Zee, het gebied wordt ook wel de Italiaanse Riviera genoemd en heeft een mild klimaat.

Het nationale park heeft een oppervlakte van 42,66 vierkante kilometer, een gedeelte van het natuurgebied is een Unesco werelderfgoed.

 

 

Portovenere en Cinque Terre

 

Het ruige gedeelte van de Ligurische kust met een grillige en steile kustlijn is werelderfgoed. De officiële werelderfgoed inschrijving is: Portovenere, Cinque Terre en de eilanden (Palmaria, Tino en Tinetto). Het gebied heeft een lengte van zo’n 15 kilometer en ligt tussen Levanto en La Spezia. De culturele waarde van het gebied is gebaseerd op de samenwerking tussen mens en natuur. De bewoners hebben in de afgelopen 1.000 jaar het ruige landschap bewerkt tot een terrasvormig landschap met de karakteristieke stenen muurtjes om de grond geschikt te maken voor wijnbouw, olijfbomen en overige kleinschalige landbouw. Deze traditionele manier van leven is kenmerkend voor het gebied.

 

Portovenere is een belangrijk cultureel gebied en gebouwd op de Romeinse restanten van Portus Veneris. Voor de kust van Porto Venere liggen de drie eilanden Palmaria, Tino en Tinetto. De vijf dorpen van Cinque Terra en het landschap werden voornamelijk gebouwd in de 12de eeuw. De vijf dorpen met een schilderachtige ligging zijn: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Wandelpaden en een spoorlijn verbinden de vijf dorpen.

 

Nationaal Park Cinque Terre

 

Het nationale park Cinque Terre is het kleinste nationale park van Italië. Het natuurgebied is opgericht ter bescherming van het land en de stranden aan deze kust. Hiernaast is er het Cinque Terre Marine beschermde gebied voor natuurbehoud in zee.

 

Flora en fauna

 

Het natuurgebied Cinque Terre was oorspronkelijk een gebied met uitgestrekte bossen bestaande uit de steeneik en de donzige eik. Geleidelijk is dit gedeeltelijk vervangen door kastanjebomen, zeedennen, de Aleppoden of Aleppo pijnboom en landbouwgrond. De flora en fauna hebben mediterrane kenmerken. In het nationale park groeien ruim 900 verschillende plantensoorten. Aan de kust valt de zeevenkel op en de verschillende soorten vetplanten. Landinwaarts groeien er veel kruiden en korenbloem soorten waarvan er twee endemisch zijn voor dit gebied. Op het land leven onder meer de bosuil, das, relmuis, marter, vos en hagedis. In zee de grote steekmossel, murene en de Apogon imberbis, een kardinaalbaars.

 

Cinque Terre Card

 

In het Cinque Terre gebied zijn verschillende ecotoerisme mogelijkheden, van wandelen, vogels observeren tot duiken. In het gebied zijn verschillende informatie centra. Het grootste informatiecentrum ligt in Riomaggiore bij het treinstation. Er is veel informatie over de dorpen, de wandelpaden en de duikmogelijkheden in het gebied en er is een internetcafé. Een “Sconto Card” geeft recht op een korting van 5% op alle producten die in het nationale park te koop zijn. De “Cinque Terre Card”  geeft recht op onbeperkt reizen in het gebied, waaronder het spoortraject La Spezia – Levanto. De pas geeft ook toegang tot alle wandelpaden, natuurobservatie plaatsen, de botanische wandelroutes en de vogelobservatie locaties. Bij de toegangspas zit inbegrepen: een wandelkaart, tijdschema van de trein en veerboot en een lijst met alle producten en diensten van het nationale park. Een dagkaart kost zonder treinpas € 7,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar € 4,50, de prijs inclusief treinpas is € 16,-  voor volwassenen (prijzen 2019), de meerdaagse kaarten zijn naar verhouding goedkoper.