Cisternino

 

Cisternino ligt in de provincie Brindisi in de Italiaanse regio Apulië, 10 kilometer ten oosten van Locorotondo en 65 kilometer ten noordwesten van Brindisi. Het stadje heeft een mooie ligging op een hoogte van 394 meter in de Murgia van de Trulli; het land van de Trulli in de Valle d’Itria of de Vallei Itria. Hoewel de plaats is ingedeeld bij de meer stedelijke provincie Brindisi ligt het nog in het zuidoosten van het landelijke Murgia. Met in de vallei de trulli, de meestal ronde of halfronde witte huizen in deze regio met het opvallende kegelvormige dak. De vruchtbare omgeving is de basis van het wijngebied Salento.

 

Cisternino is een van de Italiaanse stadjes met de bandiera arancione, de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano. De stad is ook lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en het is een cittaslow stadje met een onthaasten mentaliteit en een authentieke lokale identiteit.

 

Het huidige historische centrum kwam tot groei in de middeleeuwen onder invloed van de Basiliaanse monniken en heeft een kenmerkende architectuur voor kleine stadjes in deze omgeving. Het wordt ook wel een spontane architectuur genoemd met smalle straatjes en doorgangen, kerken, veel witte huizen met soms een grotachtig interieur en pleinen gebouwd op de rand van de heuvel met mooi uitzicht op de vallei.

 

De kerk van San Nicola is gebouwd in de veertiende eeuw op de restanten van een vroegchristelijke kerk van de Basiliaanse monniken. De Santa Lucia kerk in het centrum is gebouwd in de zeventiende eeuw. Het Heiligdom van de Madonna d’Ibernia ligt iets buiten de stad in een archeologisch gebied waar veel voorwerpen uit de Romeinse en middeleeuwse tijd zijn gevonden. Rond het dorp liggen de vruchtbare vallei en bossen, de dennen in het gebied zijn grotendeels gekapt en vervangen voor soorten die van oorsprong beter gedijen in het landschap.

 

In de gemeente ligt een deel van het Apulische aquaduct-fietspad, een water-fietsroute met een lengte van in totaal bijna 500 kilometer in de regio’s Apulië, Basilicata en Campanië waarvan circa 250 kilometer valt onder het Apulische aquaduct-fietspad. Het water-fietspad ligt langs voormalige of nog bestaande aquaducten en volgt de oude waterstromen in onder andere de Itria vallei.

 

In het stadje zijn elk jaar een aantal lokale festivals zoals het druivenfestival. In de vallei liggen de Tuinen van Pomona op het kruispunt tussen de dorpen Cisternino, Locorotondo en Martina Franca. De botanische tuin van Pomona met vooral veel fruitbomen en kruiden is genoemd naar de Romeinse godin van fruitbomen en boomgaarden. Cisternino heeft een treinstation op de spoorlijnroute Martina Franca-Lecce en er is een ruime keus in mooi gelegen hotels of B&B’s in het stadje en de omgeving.