Civita Bagnoregio

 

Civita Bagnoregio of Civita di Bagnoregio in Italië ligt in de provincie Viterbo in de regio Lazio, ten oosten van het Meer van Bolsena in Midden-Italië. Het dorp staat bekend als spookdorp en als “de stervende stad” (La citta che muore) maar ook als een van de mooiste dorpen van Italië.

 

 

Het dorpje Civita Bagnoregio heeft een bijzondere ligging op een plateau van zacht tufsteen en in een fascinerend tufsteen landschap, ook wel een badlands landschap genoemd. Civita Bagnoregio werd opgericht door de bevolkingsgroep de Etrusken circa 2600 jaar geleden en is de geboorteplaats van de Italiaanse theoloog en filosoof Bonaventura. Het geboortehuis van Bonaventura is al lang geleden van de tufsteen klif naar beneden gestort.

Aan het einde van de zeventiende eeuw na een zware aardbeving werden de bewoners verplicht om te verhuizen naar het nabij gelegen Bagnoregio en het huidige dorp werd een spookdorp. Later gingen er toch weer enkele mensen wonen maar in de negentiende eeuw kwam het dorp op een eiland te liggen door het verdwijnen van het zachte gesteente en het dorp kreeg vanwege de ingestorte huizen de bijnaam “de stervende stad”.

 

 

Voetgangersbrug

 

In 1965 werd er een brug aangelegd naar het dorp met de bijzondere ligging, het is een 250 meter lange voetgangersbrug in gewapend beton en nu de enige toegangsweg naar Civita. Er kwamen weer meer mensen wonen en het dorp was te zien in verschillende films en tv-series, verlaten huizen werden opgekocht door investeerders maar ook door kunstenaars met belangstelling voor de unieke omgeving. Civita Bagnoregio in nu een van de “Mooiste dorpen van Italië” en trekt jaarlijks veel toeristen. In het dorp met de kronkelige straatjes zijn verschillende middeleeuwse huizen te zien, de kerk van San Donato, een geologisch museum en in de zomermaanden zijn er enkele cafeetjes en restaurants geopend.

 

 

Entreeprijs

 

De randen van het tufsteen plateau waar het dorp op staat worden echter nog steeds elk jaar verder aangetast door erosie waardoor het dorp een steeds smallere heuvel krijgt waar het op staat. Het fundament onder de gebouwen aan de rand van de afgrond verdwijnt langzaam maar zeker en veel van deze huizen staan niet veilig, er is een continue gevaar van instorten. Civita Bagnoregio is hierdoor wederom nagenoeg een spookdorp geworden, het hele jaar door wonen er circa zeven mensen, alleen in de zomermaanden zijn er veel tijdelijke bewoners vanwege het toerisme. Het dorp vraagt een entreeprijs van € 3,- op gewone dagen en € 5,- op feestdagen, het geld wordt volgens de burgemeester van Bagnoregio gebruikt voor dringend onderhoud aan onder andere de funderingen. In 2017 is het dorp en omgeving op de voorlopige werelderfgoed lijst geplaatst. Romantisch overnachten kan in een van de hotels of B&B’s met een unieke ligging.