Civitavecchia

 

Civitavecchia ligt in de Italiaanse provincie Rome en in de regio Lazio, 70 kilometer ten noordwesten van de stad Rome. De stad is een belangrijke regionale havenplaats  aan de Tyrreense Zee voor cruiseschepen en veerboten met een verbinding naar Sardinië, Sicilië, Malta, Tunis, Barcelona en Toulon. Cruiseschepen meren hier aan zodat de opvarenden Rome en omgeving kunnen gaan bezichtigen. De stad heeft ruim 50.000 inwoners en in de oude haven, het centrum en omgeving zijn een aantal bezienswaardigheden, ten noorden van de stad liggen enkele stranden.

 

In de haven liggen twee pieren en een golfbreker met een lengte van circa twee kilometer. Het Michelangelo fort is gebouwd aan het begin van de vijftiende eeuw, de belangrijkste toren van het fort is ontworpen door Michelangelo Buonarroti. Het is een groot rechthoekig fort met vier cirkelvormige bastions en een “Maschio”; een iets hogere en meestal bemande toren. De Vanvitelli-fontein in de oude haven is gebouwd in 1743 met het hoofd van een faun; een mythologisch wezen, het water van de bron kwam hier op uit. Langs de haven liggen veel hotels, cafés en restaurants en een voetgangersgebied in de Marina.

 

Ten noorden van de stad bij Ficoncella liggen de Terme Taurine, de Romeinse Taurine baden is nu een archeologische locatie op een heuvel met uitzicht op de haven. De naam van de thermale baden zou afgeleid zijn van het woord voor een mythologische stier die de zwavelhoudende bronnen heeft ontdekt, er zijn elk jaar verschillende evenementen met muziek of theater. In het nationaal archeologisch museum van Civitavecchia aan het plein Piazza Cavour zijn vondsten te zien uit deze omgeving, het museum is gratis toegankelijk.

 

In het oude centrum van de stad staat de kathedraal van San Francesco d’Assisi, de kerk is gebouwd in barok stijl in de zeventiende eeuw. In de stad zijn verder enkele theaters, winkelstraten en er is een treinstation met een spoorlijnverbinding naar Rome. Ten noorden van de stad liggen zand- en kiezelstranden en circa 50 kilometer ten oosten van de stad ligt Bracciano met het gelijknamige meer en natuurpark. Civitavecchia is voor de meeste toeristen alleen belangrijk vanwege de haven, langs de kust aan de haven liggen wel goede hotels voor een kort of langer verblijf in de havenstad.