Civitella del Tronto

 

Civitella del Tronto in Italië ligt in het noorden van de regio Abruzzen in de provincie Teramo, 30 kilometer ten westen van de kustplaats Alba Adriatica en binnen de grenzen van het nationale park Gran Sasso. Civitella del Tronto heeft een mooie ligging in de heuvels met het historisch centrum op een hoogte van 589 meter en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië. Het is ook een van de stadjes van de Unie van steden van de Val Vibrata; een grote heuvelachtige vallei met bergdorpen en kustplaatsen in de provincie Teramo. Civitella del Tronto is de grootste gemeente in de Val Vibrata met in het westen de Montagna dei Fiori; de Berg van de Bloemen, in het noorden het stadje Sant’Egidio alla Vibrata. In het oosten van de gemeente ligt de vallei van de Salinello rivier en het gelijknamige natuurreservaat met de stad Sant’Omero en in het zuiden het bergmassief Gran Sasso.

 

 

Bezienswaardigheden Civitella del Tronto

 

Het fort van Civitella del Tronto wordt ook wel het Spaanse fort genoemd en was een van de belangrijkste forten van het koninkrijk Napels, het is nu een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de Abruzzen. Het is met een lengte van circa 500 meter en een breedte van 45 meter ook een van de grootste forten van heel Italië. Het fort is gebouwd tussen 1564 en 1574 met de steensoort travertijn. Het fort is gedeeltelijk gerestaureerd en geopend voor bezoekers, in het fort zijn onder andere een aantal pleinen te zien, de restanten van het paleis van de gouverneur en de kerk gewijd aan San Giacomo della Marca. In het fort ligt het Museum van Wapens en Oude Kaarten met vier zalen, een tentoonstelling over de geschiedenis en vondsten uit de omgeving. De grote bronzen klok op het fort is gewijd aan gesneuvelden van alle oorlogen.

 

Bezienswaardige kerken in Civitella del Tronto zijn het Heiligdom van Santa Maria dei Lumi, de parochiekerk van San Lorenzo, de kerk van San Francesco en de abdij van Montesanto. In het oosten van het dorp ligt nog de stadspoort Porte Napoli gebouwd in de dertiende eeuw naast de kerk van San Francesco. De straatjes in het historisch centrum zijn erg smal omdat ze oorspronkelijk ontworpen waren om belegering van het dorp of het fort te voorkomen, de smalste straat in het dorp is de La Ruette. De fontein van geliefden ligt bij de rondweg en in de omgeving liggen de grotten van Sant’Angelo en van Salomone en de kloven van Salinello.

In het dorp zijn restaurants en kleinschalige hotels en pensions. De rotswand aan de westkant van het stadje is een klimgebied en in de omgeving van Montagna dei Fiori met de zonnebloemvelden en de heuvels zijn goede wandelroutes, mountainbike routes en verschillende excursie mogelijkheden.