Costa dei Trabocchi

 

De Costa dei Trabocchi ligt aan de Adriatische kust in de provincie Chieti, in het zuidoosten van de Italiaanse regio Abruzzen. Het belangrijkste kenmerk van deze kust zijn de Trabucco die gebruikt werden voor de visserij. Een trabocco of trabucco is een massieve houten constructie verankerd aan de rots met de lokale Aleppoden. Deze constructie wordt ook wel overloop genoemd en steekt uit in zee met lange houten stammen en een groot fijnmazig visnet, met een lier systeem werd de visvangst handmatig of elektrisch opgehaald waarbij de mannen op de overloop liepen.

 

 

De acht plaatsen aan de Costa dei Trabocchi in de regio Abruzzen zijn van noord naar zuid: Ortona, San Vito Chietino, Rocca San Giovanni, Fossacesia, Torino di Sangro, Casalbordino, Vasto en San Salvo. Er liggen veel goede en zelfs in de zomermaanden over het algemeen rustige zandstranden langs deze kust maar ook rotsachtige stranden, de totale lengte van de Costa dei Trabocchi is ruim 60 kilometer.

 

De trabucco in Italië zijn vooral kenmerkend voor de regio’s Abruzzen, een deel van de regio Molise en voor het schiereiland Gargano in de regio Apulië. In het nationale park Gargano zijn de trabucco een monumentaal erfgoed.

De voor die tijd ingenieuze machine om te vissen maakte het vooral mogelijk om kustgebieden te bereiken die, zeker met slecht weer, per boot moeilijk bereikbaar waren, de trabucco kon ook meer vis per visser binnenhalen.

 

De eerste trabucco werden al in de achttiende eeuw aan deze kust gebouwd bij de plaats San Vito Chietino. Dit stadje is gebouwd op een rotsachtige uitloper op een hoogte van 122 meter met uitzicht op de kust en landinwaarts met uitzicht op het Majella gebergte.

Een deel van de ruim 20 trabucco langs deze kust zijn gerestaureerd en nu in gebruik als restaurant, ze zijn een van de belangrijke toeristische bezienswaardigheden van de regio. Langs de kust ligt ook een deel van de Adriatische fietsroute of ook wel de Adriatische Groene Corridor genoemd. Bij onder andere de Costa dei Trabocchi is de fietsroute aangelegd op de plaats van de vroegere Adriatische spoorlijn en loopt over oude spoorbruggen en onder oude spoortunnels door.

 

In de gemeente Vasto ligt het natuurreservaat Punta Aderci met het strand van Punta Penna. Er groeien veel soorten planten in het gebied en vogels in het kleine natuurgebied zijn onder andere de flamingo, de blauwe reiger, de kleine zilverreiger en de steltkluut.

De steltkluut is in Italië een beschermde vogel en wordt hier de Italiaanse ridder genoemd. Vanaf de heuvel bij Punta Aderci is er uitzicht op het  natuurreservaat, op een deel van het nationale park Majella en bij helder weer zijn de bergen te zien van het nationale park Gran Sasso, vooral bij zonsondergang is het zicht mooi als de laatste zonnestralen op de bergen schijnen.