Craco

 

Craco ligt in het zuiden van Italië in de provincie Matera van de regio Basilicata en circa 60 kilometer ten zuiden van de stad Matera. Craco is een spookstad vooral door een aardverschuiving en een aardbeving. In 1963 werden de circa 2000 inwoners van het stadje geëvacueerd door de gevolgen van een aardverschuiving die waarschijnlijk veroorzaakt of verergerd werd door een slechte infrastructuur bij de aanleg van de riolering. In 1972 verslechterde de situatie door een zware overstroming en na de aardbeving in 1980 werd de oude stad volledig verlaten.

 

Craco Italie

 

Irpinia aardbeving

 

spookstad Craco

De Irpinia aardbeving vond plaats in de regio Irpinia in Zuid-Italië op 23 november 1980 met een kracht van 6,9. Het centrum lag in het dorp Conza en er kwamen naar schatting ruim 2990 mensen om het leven.

De gemeenten in de provincie Avellino werden het zwaarst getroffen. In het stadje Sant’Angelo dei Lombardi overleden 300 mensen en tachtig procent van de stad werd verwoest. In de stad Balvano overleden veel mensen toen tijdens een kerkdienst de middeleeuwse kerk instortte. De steden Lioni en Conza dellai Campania in de buurt van het epicentrum en Teora werden compleet of deels vernietigd. De schade van de aardbeving werd verspreid over een bijzonder groot gebied met onder andere ingestorte gebouwen in de stad Napels en de havenstad Salerno.

 

De Italiaanse overheid besteedde veel geld aan de wederopbouw maar door een corruptieschandaal verdween veel van het geld dat voor de slachtoffers en de wederopbouw was bestemd.

 

Craco nu

 

Craco is nu een echte spookstad met smalle straatjes en vervallen huizen en nog steeds vallend puin, de verschuiving van de grond wordt echter deskundig in kaart gebracht om de informatie te kunnen gebruiken in soortgelijke situaties.

 

 

Het spookdorp Craco ligt in een mooie omgeving en wordt daarom regelmatig gebruikt als filmlocatie voor Italiaanse tv-series maar ook voor buitenlandse films. Craco en Matera waren filmlocaties in de film “The Passion of the Christ” (2004) van Mel Gibson en in onder andere de James Bond film “Quantum of Solace” (2008). Craco staat op de wachtlijst van het World Monuments Fund, de WMF is een particuliere internationale non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van historische architectuur en cultureel erfgoed over de hele wereld.