Dierendag

 

Dierendag elk jaar op 4 oktober is niet alleen een dag met extra aandacht voor je huisdier, het is een Wereld Dieren Dag (World Animal Day) met over de hele wereld aandacht voor dieren en voor de relatie tussen mens en dier. Net zoals vaderdag en moederdag lijkt dierendag een commercieel feest met veel lekkers, speeltjes en dierenaccessoires voor ons huisdier maar dit was niet de oorspronkelijke opzet van de Werelddierendag.

 

Franciscus van Assisi

 

Werelddierendag is ontstaan op 4 oktober 1931. De dag 4 oktober is gekozen omdat het de feest- en herdenkingsdag is van Franciscus van Assisi. Franciscus werd geboren in Assisi in de streek Umbrië in Italië. Franciscus was een rijke, succesvolle en geliefde jongeling totdat hij ziek werd en zijn vrienden hem niet meer kenden. Franciscus werd een gelovige die vertrouwde op God en niet op de mensen die hij vroeger had gekend. In een droom zag hij Vrouwe Armoede en koos haar als zijn bruid. Hij ging een verlaten kerk opknappen: de San Damiano in Assisi. Hij betaalde het opknappen van de kerk met de koopwaar uit de kelder van zijn vader. Zijn vader sleepte hem voor de rechter en vervolgens naar de bisschop en eiste al het geld terug. Franciscus gooide zijn beurs en al zijn kleding aan de voeten van zijn vader. De bisschop gaf de naakte Franciscus een mantel en Franciscus begon aan een armoedig kluizenaarsbestaan. Al snel kreeg Franciscus volgelingen die zich bekeerden tot het geloof en armoede. In 1209 erkende de Paus hen als kloosterorde, de Fratres Minores, de Minderbroeders. Ze kregen duizenden volgelingen zowel mannelijk als vrouwelijk. Franciscus noemde iedereen zijn broeders en zusters, ook de dieren.

 

De dieren waren er volgens Franciscus niet om te verkopen met winst, zoals de stedelingen deden, maar om in harmonie als mens en dier met elkaar samen te leven omdat alles leefde op en met Moeder Aarde, de zuster van mens en dier. Dierendag komt uit de manier van leven voort van Franciscus van Assisi en zijn volgelingen: een andere manier van leven, een leven met respect voor mens en dier en zijn oorsprong. Franciscus praatte met de vogels en andere dieren in het veld. 

In het kinderboek: “Roosjes uit de Hemeltuin” staat een rijm voor Franciscus: Franciscus, die de dieren riep. Tot lof van Hem, die alles schiep. De duif, de uil, de pelikaan. Zij hoorden u gelukkig aan. Hun hart vol liefde, onbevreesd. O was ik er toch bij geweest!

 

Franciscus was volgens verschillende onderzoekers ook de eerste mens die een kerststal bouwde, iets wat wereldwijd gevolg heeft gekregen. Met kerst is de kerststal niet meer weg te denken. Tijdens zijn sterven kwam een grote groep vogels boven de hut waarin Franciscus lag, de vogels bleven rondfladderen om de hut totdat Franciscus was gestorven. Hij overleed op 3 oktober 1226, twee jaar na zijn overlijden werd Franciscus heilig verklaard en 4 oktober werd dierendag en de herdenkingsdag en feestdag aan de sobere maar liefdevolle levenswijze voor alles wat leeft. Assisi is nu een veel bezocht Italiaans Unesco werelderfgoed.