Dolceacqua

 

Dolceacqua ligt in de provincie Imperia in de Italiaanse regio Ligurië, 10 kilometer ten noorden van de kustplaats Ventimiglia en 30 kilometer ten noordwesten van San Remo. Het middeleeuwse stadje heeft een mooie ligging in de Nervia vallei en heeft de oranje vlag of de bandiera arancione; een onderscheiding voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners.

 

 

Het dorp bestaat uit twee delen aan weerszijden van de Nervia rivier, het oudste deel met het kasteel wordt door de lokale inwoners Terra of Tera genoemd, het nieuwere deel heet Borgo en de twee gebieden van het stadje worden verbonden met de oude brug over de rivier. De wijk Terra heeft een kenmerkende middeleeuwse structuur met smalle, steile straten, overdekte doorgangen en stenen arcades en een aantal bezienswaardigheden.

 

De kerk of het oratorium van San Sebastiano ligt in de wijk Borgo en is gebouwd in de zeventiende eeuw in barok stijl. Andere bezienswaardige kerken zijn de kerk van Sant’Antonio Abate gedeeltelijk in barok stijl en de kapel van San Filippo Neri uit het begin van de achttiende eeuw aan de linkerkant van de romaanse brug.

 

Het kasteel van Dolceacqua wordt vaak het Doria kasteel genoemd naar Oberto Doria, in 1270 verkochten de graven van Ventimiglia het kasteel en landgoed Dolceacqua aan Oberto Doria van Genua. Het kasteel is gebouwd voor de twaalfde eeuw als een vesting en heeft een opvallende ligging met mooi uitzicht op de omgeving. Het fort bestond oorspronkelijk uit een grote ronde toren. In de zestiende eeuw werd de vesting uitgebreid tot een kasteel, het is een belangrijk monument voor deze omgeving en dagelijks geopend voor bezoekers.

 

De Ponte Vecchio di Dolceacqua is gebouwd in het midden van de veertiende eeuw met een enkele boog over de rivier Nervia om de wijken Terra en Borgo met elkaar te verbinden. De brug is gebouwd in romaanse stijl met een boog met een lengte van 32 meter.

 

De beroemde schilder Claude Monet noemde deze brug “een juweel van lichtheid” en schilderde onder andere de brug met het kasteel op de achtergrond. Het schilderij van Monet “Het kasteel van Dolceacqua (1884)” hangt in het kunstmuseum  Musée Marmottan Monet in Parijs. Het kasteel en de brug hebben vooral door de schilder Monet veel bekendheid gekregen en Dolceacqua is een van de meest getekende of geschilderde dorpen van de regio Ligurië.

 

 

De Giovanni Morscio Art Gallery is een museum met werken van de plaatselijke schilder Giovanni Morscio en hedendaagse Italiaanse en Franse schilders. Het museum is gevestigd in het Palazzo Doria Garoscio in het oude centrum.

In het dorp zijn enkele kleinschalige hotels en B&B’s en het karakteristieke Dolceacqua ligt in een rustige en mooie bergachtige wandelomgeving op korte afstand van de kust.