Elba

 

Elba ligt in de Toscaanse Archipel voor de kust van de regio Toscane in Italië en het eiland heeft een oppervlakte van 224 vierkante kilometer, het is na Sicilië en Sardinië het derde grootste eiland van Italië. Elba ligt in de Tyrreense Zee en heeft een kustlijn met een lengte van 147 kilometer, er zijn veel mooie baaien en de stranden variëren van witte zandstranden tot goudkleurige stranden. Het hoogste punt is de Monte Capanne met een hoogte van 1019 meter.

 

 

De hoofdstad van Elba is Portoferraio en dit is ook de grootste stad, het eiland is bereikbaar met een veerboot verbinding vanuit de haven van de stad Piombino op het vasteland van Italië naar Portoferraio. Er is een kleine nationale luchthaven en het eiland heeft circa 32.000 inwoners. Er is een goed netwerk van wandel- en fietspaden en vooral fietsen is populair als recreatie maar ook bij professionele wielrenners.

 

De Monte Capanne ligt in het westen van het eiland, aan de voet van de massieve berg ligt de vallei Pomonte. De top van de berg met een hoogte van 1019 meter is bereikbaar met een kabelbaan vanuit het stadje Marciana. Er zijn zes wandelpaden naar de top en op heldere dagen is er goed uitzicht op de andere zes Toscaanse eilanden, op het Franse eiland Corsica en op het vasteland van Italië.

 

Portoferraio

 

Portoferraio is de hoofdstad en ligt in het noorden van het eiland Elba, de stad is genoemd naar de haven voor de ijzermijnen, lange tijd waren de ijzermijnen de belangrijkste bron van inkomsten. De mijnen werden gesloten in 1981 en nu is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Bezienswaardigheden zijn onder andere de villa’s van keizer Napoleon, hij werd in 1814 verbannen naar Elba. De Villa Mulini van Napoleon was een openbare residentie en de nabijgelegen Villa San Martino was zijn privéwoning. Er zijn een aantal bezienswaardige kerken, oude verdedigingstorens en vuurtorens. Het fort Stella ligt hoog op een klif met uizicht op de haven en het noorden van het eiland en in de haven van Portoferraio ligt de robuuste Linguella toren.

 

Rio Marina

 

Rio Marina ligt aan de oostkust van het eiland Elba, het dorp heeft een historisch centrum met smalle straatjes, steile trappen en kleine pleinen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Santa Barbara kerk en de San Rocca kerk, de huidige vuurtoren en de voormalige vuurtoren op de Kaap Ortano, de restanten van het fort Giove en de rotsnecropolis. De Toren van Rio Marina is een oude verdedigingstoren uit het begin van de zestiende eeuw. In 1882 werd er een toren met klok op de bestaande toren gebouwd en nu er zijn regelmatig verschillende culturele activiteiten.

 

Marina di Campo

 

Marina di Campo ligt in het zuiden van het eiland Elba aan de gelijknamige golf, bezienswaardigheden zijn onder andere: de kerk San Mamiliano, de parochiekerk San Gaetano, twee vuurtorens, een oude verdedigingstoren uit de zestiende eeuw en een aantal grotten en rotsformaties zoals de Pietra Murata en de Collaccio. In Marina di Campo ligt het Elba Aquarium, er zijn duikscholen, campings en een van de langste zandstranden van het eiland met een lengte van bijna anderhalve kilometer.

 

Lacona strand

 

Het Lacona strand ligt in het zuidoosten van Elba bij het gehucht Lacona en het stadje Capoliveri, het is een van de mooiste en langste zandstranden op het eiland. Capoliveri is een bezienswaardig middeleeuws stadje en ligt in een bosrijke en heuvelachtige omgeving op een hoogte van 167 meter. Het strand Lacona ligt in een mooie beschutte baai circa tien kilometer ten westen van Capoliveri, bij het strand liggen campings en een restaurant.

 

De Costa del Sole op Elba is een lange kuststrook met een lengte van circa 10 kilometer en ligt tussen de plaatsen Marciana en Campo nell’Elba in het zuidwesten van het eiland aan de voet van de berg Capanne. Het wordt wel de zonnigste kust van het eiland genoemd vanwege het milde klimaat en de zon die de hele dag op de rotsen schijnt waardoor de rotsen mooie roodachtige kleuren krijgen. Langs deze kust liggen de dorpen Colle d’Orano, Chiessi, Pomonte, Fetovaia, Seccheto en Cavoli en tussen de rotsachtige kliffen liggen mooie stranden zoals het Seccheto strand, Fetovaia strand en het Cavoli strand. Er is een goed wandelpad langs de hele Costa del Sole en een aantal dorpen met een lengte van 15 kilometer. De route is redelijk goed aangegeven en er liggen folders van de route in de meeste hotels.

 

 

Het eiland ligt in het nationale park Toscaanse Archipel met veel soorten planten, vogels maar ook geiten en moeflons. Elba is een populair toeristisch eiland met een ruime keus in hotels, resorts en appartementen maar ook campings. Het eiland is gemakkelijk bereikbaar voor een vakantie of tijdens een rondreis door de Italiaanse regio Toscane.